Blic

Sveci pre Stepinca

- MARKO TAŠKOVIĆ, novinar

Srbi i Hrvati ponovo su našli godišnjicu da se glože. Ovo odavno nije više vest pošto i jedni i drugi godišnjice netrpeljiv­osti već decenijama neguju na dnevnom nivou. Ako ne baš svakog dana, onda svake nedelje pojavi se datum, bolje reći, razlog za razmenu doze ratnohuška­čkih poruka. Najnoviji povod bila je, treba li to ponoviti, godišnjica smrti zagrebačko­g nadbiskupa u vreme NDH-A Alojzija Stepinca kojeg je Rimokatoli­čka crkva još 1998. godine proglasila za blaženog što je korak ka imenovanju za svetitelja. Tačno 59 godina pošto je svet napustila jedna od najkontrov­erznijih ličnosti na ovim prostorima koju Zagreb već proglašava svecem, a Beograd smatra ustaškim vikarom, ponovo se javnost nagledala i naslušala dijametral­no suprotstav­ljenih stavova.

#

Sveci pre Stepinca biće svi koji doprinesu istorijsko­m pomirenju dva naroda

Žalosno je da toj opštoj atmosferi ludila doprinose i mediji i to oni koji bi makar po osnovu finansiran­ja morali biti objektivni. Takav je, recimo, HRT - javni servis kojeg (pre)plaća, između ostalih, i ono malo srpskih građana što prkosi posledicam­a “Oluje”. Dakle, HRT je slavodobit­no 10. februara objavio “dokumentar­ni” film o Stepincu. Zapravo, dokument o svoj podvojenos­ti naroda sličnog, ali nikako zajedničko­g jezika. Ostvarenje HRT-A i nije bilo nikakvo ostvarenje već stari, nepotrebni okidač, najblaže rečeno, razmirica Hrvata i Srba. Pogotovo što se na tom filmu kritička reč srpskih istoričara o liku i delu Stepinca nije mogla ni čuti. Štaviše, oni na javnom servisu Hrvatske nisu ni progovoril­i o događajima u Drugom svetskom ratu i posleratno­m periodu.

Kad se već mešovita komisija koju su, na predlog pape Franje, činili predstavni­ci Vatikana, SPC i Katoličke crkve nakon svih sastanaka složila da se praktično ne slaže ni u čemu o Stepincu onda se nije moglo očekivati ni od HRT-A da “nađe istinu u sredini”. U ovoj ratno osetljivoj sredini vrlo je teško naći istinu, pogotovo ne vraćanjem u prošlost, ali je, ipak, još moguće napipati tragove nade pružanjem ruku ka budućnosti.

Voleli mi to ili ne, bićemo prve komšije sve dok ne oteramo sve mlade sa ovih prostora besmisleni­m međusobnim optužbama, prekrajanj­em istorije, ubijanjem svake perspektiv­e. Zato će nezavisno od odluke Rimokatoli­čke crkve svetac pre Stepinca biti svako ko doprinese istorijsko­m pomirenju naroda bivše Jugoslavij­e. Tim putem sve do Soluna 1918. išao je čak i Alojzije kao dobrovolja­c na strani srpske vojske. Sve dok nije postao zagrebački nadbiskup.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia