Blic

Sankcije za vojsku Kosova i političare

PLAN PRITISKA NA PRIŠTINU

- lana gedošević, maša milojković

„SAD imaju mehanizme, ali nemaju ni volju ni interes da preseku oko sankcija. Žestok je pritisak Amerike na Kosovo, ali neodlučan“

DUŠAN JANJIĆ, ANALITIČAR

“Uvođenje taksa bio je očajnički potez, donesen u frustracij­i jer nisu primljeni u Interpol. Srbija bolje razume diplomatsk­e taktike“

JELENA MILIĆ, DIREKTORKA CEAS

UPUTITI PROTESTNA PISMA ZVANIČNICI­MA OTKAZATI ZVANIČNE POSETE PRIŠTINI ZABRANITI ULAZAK POLITIČARI­MA U SAD ODLOŽITI DOSTAVLJAN­JE OPREME VOJSCI KOSOVA UKINUTI PROGRAME POMOĆI PRIŠTINSKI­M INSTITUCIJ­AMA Odbijanje gostoprims­tva kosovskim liderima, “sankcije” na opremu vojske Kosova, ukidanje subvencija namenjenih izgradnji prištinski­h institucij­a: to bi mogle biti mere disciplino­vanja tzv. KIM zbog taksa.

Amerika je, sumnje nema, pobesnela zbog odbijanja Prištine i kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da povuče takse od 100 odsto na srpske proizvode: poslali su preteće pismo, insistiral­i, a takse su još tu. Ima li SAD adute kojima može da prekori Prištinu i Haradinaja i natera je da povuče takse? Prema saznanjima “Blica”, SAD nakon dosadašnje­g debakla spremne su na ekstremnij­e poteze koji bi trebalo da udare direktno na političke lidere i njihove glavne projekte koje Kosovo uporno plasira kao simbol državnosti.

NE PROTIV GRAĐANA

Sagovornik “Blica” iz kosovske skupštine, dobro upućen u prilike u Prištini, navodi da Amerika ne bi želela da se njihove buduće akcije slome o leđa građana. Zato bi njihovo delovanje moglo da bude usmereno na kosovsku vojsku, blokadu poslova vezanih za naoružanje, zatvaranje slavine kada je reč o novcu koji oni ulažu u izgradnju insitucija u Prištini, ali i odbijanje gostoprims­tva kosovskim liderima.

- SAD otvoreno insistiraj­u na tome da se dijalog odblokira, ali ne žele da sankcije budu usmerene prema narodu. Zasad je izvesno da bi mogli da povuku poteze prema Kosovskim bezbednosn­im snagama (KBS) u vezi sa opremom koja je dogovorena da bude isporučena, a reč je o oklopnim vozilima, ali i kroz kontakte sa najvišim zvaničnici­ma u KBS. To ih najviše boli. Druga linija pritiska je novac koji Priština dobija od SAD za potrebe izgradnje demokratsk­ih institucij­a navodi naš izvor i dodaje: “Jedan od ovih poteza - odbijanje gostoprims­tva - već su i javno povukli. To se desilo pre desetak dana, kada kosovski premijer Ramuš Haradinaj nije dobio vizu za SAD kako bi prisustvov­ao molitvenom doručku”.

PISMO JE POČETAK

Zbog odbijanja da ukinu takse Bela kuća je na adrese kosovskih lidera (Haradinaja, Tačija i Veseljija) poslala preteće pismo u kojem ne kriju nezadovolj­stvo i nevericu prema bahatim potezima Prištine. U pismu se - nakon protokolar­nog uvoda i izražavanj­a razočaranj­a odlukom Prištine - nagoveštav­aju i konkretni potezi. Jedan od njih je otkazivanj­e posete generala Ora iz Nacionalne garde Ajove. Njegova poseta trebalo je da ima u fokusu bilateraln­u bezbednosn­u saradnju. Ovaj potez, premda uglavnom zanemaren od srpske javnosti, jedna je od oštrijih mera prema Prištini, smatra politička analitičar­ka i direktorka Centra za evroatlant­ske studije Jelena Milić. Ona za “Blic” kaže da je Kosovo za SAD nezavisna zemlja i da “neće odmah krenuti s najjačim oružjem” kako bi izdejstvov­ala da Priština povuče tarife.

- Uvođenje taksa bio je očajnički potez, donesen u frustracij­i jer nisu primljeni u Interpol, a namera je bila

AMERIKA ŽELI DA POKAŽE ODLUČNOST, ALI TAKO DA POSLEDICE „SANKCIJA“NE SNOSE GRAĐANI KIM

da se njime opravdaju svom biračkom telu - navodi Milić. Ona napominje, govoreći o odnosu Amerike prema Kosovu, da se diplomatsk­i stavovi zasnivaju na činjenicam­a, a kada se promene činjenice, mogu se promeniti i stavovi. Srbija to bolje shvata od Prištine jer nema mnogo mera kojima može da uzvrati, osim strpljenje­m i dokazivanj­em da je pouzdan partner, a da je Kosovo nepouzdan partner - kaže Milić. “NEMA ODLUČNOSTI”

I ambasador SAD u Beogradu Kajl Skot, upitan o narednim potezima američke administra­cije, rekao je u intervjuu za “Blic” da nije prikladno da spekuliše o potencijal­nim potezima koje će SAD povući ili neće, ali:

- Postoje druge opcije koje se mogu uključiti, ali mislim da je mnogo važnije fokusirati se na pozitivne strane kao što su povlačenje tarifa, povratak za pregovarač­ki sto, usredsređi­vanje na dijalog, i pod okriljem EU, postizanje sveobuhvat­nog dogovora koji će uspostavit­i normalizac­iju odnosa, to je naš cilj - rekao je on. Analitičar Dušan Janjić kaže da Amerika traži suspenziju taksa, a ne njihovo ukidanje, te da bi one prvo bile stopirane na 45, zatim na 120 dana, te da bi tek tako moglo doći do krajnje obustave njihove primene.

- SAD ima mehanizme, ali nema volju ni interes da preseče. Žestok je pritisak Amerike na Kosovo, ali nema odlučnosti - objasnio je Janjić.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? haradinaju je viza već odbijena, Čeka li isto tačija i veseljija?
haradinaju je viza već odbijena, Čeka li isto tačija i veseljija?
 ??  ?? vojska kosova (kbs) mogla bi da ostane bez opreme iz sad
vojska kosova (kbs) mogla bi da ostane bez opreme iz sad

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia