Blic

Rešenje za Kosovo biće pakleno teško, pa i gore

PREDSEDNIK VUČIĆ ZA AMERIČKI “BLUMBERG”

- TANJUG

Okončanje spora između Grčke i Makedonije bilo je lakše od pregovora Beograda i Prištine, a preduslov za nastavak dijaloga mora biti ukidanje taksa, rekao je Vučić za američki “Blumberg”.

Dve decenije od najvećeg evropskog nerešenog spora - kako pomenuta novinska agencija opisuje tenzije oko Kosova - predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže za “Blumberg” da je vreme da se postigne sporazum, ali ocenjuje da će biti “pakleno teško, pa i gore”. Prema Vučićevim rečima, prvo moraju da budu ukinute takse, a svaki sporazum mora da sadrži slobodno kretanje robe i ljudi.

“Blumberg” ocenjuje da se, nakon što su Grčka i Makedonija razrešile spor oko imena, međunarodn­i pritisak prebacuje na Vučića da sa kosovskim predsednik­om Hašimom Tačijem radi na postizanju sporazuma.

- Okončanje spora između Grčke i zemlje koja se sada zove Republika Severna Makedonija, bilo je lakše - rekao je Vučić. Agencija konstatuje da bi postizanje sporazuma omogućilo obema stranama da se priključe EU i, bar u slučaju Kosova, NATO-U.

- I jedni i drugi znamo šta želimo rekao je Vučić, a “Blumberg” dodaje da je Vučićeva zemlja i dalje ključna u regionu koji je rastrzan između konkurentn­ih interesa spoljnih sila.

- Vučić nema iluzija da će biti lako privoleti Srbe da

„Blumberg“problem oko Kosova vidi kao najveći evropski spor

priznaju otcepljenj­e njihove provincije - navodi se u izveštaju agencije u kom se dodaje da će i Vučić i Tači morati da objasne glasačima da nijedna strana neće dobiti sve šta želi.

Dok je perspektiv­a Srbije, što se tiče pridruživa­nja EU, potencijal­ni ekonomski rast, Kosovo nastoji da zacementir­a svoju nezavisnos­t, a Evropa želi da poveća stabilnost na Balkanu, ističe “Blumberg”.

Autor teksta navodi da su prepreke izbile u prvi plan kada su se Vučić i Tači u subotu u Minhenu našli na panelu u jednoj od retkih javnih debata,

ali su njih dvojica, citira agencija Vučića, barem bili “apsolutno otvoreni”. Odnosi su se pogoršali prošle godine nakon što je Srbija blokirala pokušaj ulaska Kosova u Interpol, a Kosovo uvelo takse na prozivode iz Srbije.

I dok obojica kažu da su spremni da nastave razgovore, navodi agencija, Vučić poručuje da prvo moraju da budu ukinute takse i da svaki sporazum mora da sadrži slobodno kretanje robe i ljudi, ocenjuju.

Ako bi se napravilo poređenje, okončanje spora između Grčke i zemlje koja se sada zove Republika Severna Makedonija bilo je lakše, rekao je Vučić.

- Biće pakleno teško, pa i gore - kazao je on.

 ??  ?? „vreme je da se postigne sporazum“
„vreme je da se postigne sporazum“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia