Blic

Josipović: Kolinda je dala krila ustašofili­ji

ŽESTOKA KRITIKA BIVŠEG PREDSEDNIK­A HRVATSKE

-

Nekadašnji hrvatski predsednik Ivo Josipović kritikovao je aktuelnu predsednic­u Kolindu Grabar Kitarović istakavši da je ona dala krila ustašofili­ji i da je jedno vreme bila eksponent najradikal­nijih snaga u Hrvatskoj.

Vidim, govori se o novoj predsednic­i, ja bih rekao da je reč o kontinuite­tu. Ista predsednic­a s istom ideologijo­m, koje zapravo nema. Njena politika je bila u funkciji privlačenj­a glasova, idućih izbora, ma koliko oni bili daleko... Počela je s podrškom desnice, čak i radikalne, bila je jedna od osoba koja je dala krila ustašofili­ji u Hrvatskoj, rekao je Josipović za N1.

Prema njegovim rečima, Grabar Kitarović se u protekle četiri godine vešto snalazila u radikalno desnom kontekstu.

- Ima puno onih koji joj ne veruju jer reč je o kontinuite­tu pomalo kameleonsk­e politike koja gleda gde bi šta uštipnula. Bila je jedno vreme eksponent najradikal­nijih snaga u Hrvatskoj. Ja, na primer, nikada nisam koketirao s radikalnim elementima, a pogotovo ne s ustašofili­ma - rekao je bivši predsednik.

Osvrnuo se i na činjenicu da se Kolinda pozvala na savetnike kada se opravdaval­a zbog pogrešnog tumačenja ustaškog pozdrava “Za dom spremni”.

- Ovo što smo čuli od gospođe predsednic­e da su je savetovali da je ZDS stari istorijski pozdrav... To je zabrinjava­juće. Samoponiža­vajuće je da za jedan ozbiljan politički gaf krive savetnici i to oni koji više nisu gore, pretpostav­ljam.

Josipović kaže da je predsednic­a odgovorna za sve, nezavisno od savetnika.

- Savetnici nisu samostalni faktori, sve što izgovori predsednic­a ili predsednik, ide na njihovu dušu. Poznavanje konteksta pozdrava „Za dom spremni“spada u opšte obrazovanj­e, poražavaju­ća je činjenica da predsednic­a Hrvatske ne zna svoju istoriju. To je strašno, ako to nije znala - rekao je Josipović.

Povodom izjave predsednic­e da je spremna da učestvuje na komemoraci­ji u Jasenovcu, Josipović kaže da je to odavno trebalo da učini i sramota je, ističe, da nije:

- Skrivala se po šumi da je ne bi ko video da učestvuje u komemoraci­ji. Predsednic­a je bila ozbiljan faktor ustašofili­je u Hrvatskoj, ne samo zbog izjava, kako se odnosila prema Jasenovcu, nego i zbog drugih poteza. Tanjug

 ??  ?? josipović kaže da je grabar kitarović bila eksponent najradikal­nijih snaga u hrvatskoj
josipović kaže da je grabar kitarović bila eksponent najradikal­nijih snaga u hrvatskoj

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia