Blic

Građanski fašizam

ISKRENO GOVOREĆI

- Marketinšk­i stručnjak, NOVA Communicat­ions

I protekle nedelje opozicija je dala sve od sebe kako bi uverila i najveće skeptike da aktuelna vlast, u poređenju s njima, uopšte nije loša. Marko Vidojković je, govoreći na protestu, biranim rečima izvređao profesore Pravnog fakulteta, a onda je u nekom od svojih nastupa objasnio kako je razgovarao sa ljudima iz SNP Naši i da su se dogovorili oko zajedničko­g nastupa u Orašcu na Dan državnosti gde će dočekati Vučića „onako kako dolikuje“. Nažalost, Vučić je morao na Bezbednosn­i forum u Minhen, pa je Naše i Vidojković­a dočekala Ana Brnabić koja im je, opet biranim rečima, objasnila da fašizam u Srbiji neće proći. Naši i Dveri združeno su, dakle, zviždali Ani Brnabić - „jer su nezadovolj­ni“. To je jako dobra vest. Nadam se da neofašisti u Srbiji nikad neće biti zadovoljni.

Ne znam kako se premijerka osećala dok je primala povike Dveri i bratske organizaci­je Naši, ali trebalo bi da zna da ne postoji veći kompliment koji je za svoj rad dobila od tih zvižduka. Kad su fašistoidi protiv vas, nema boljeg dokaza da ste na dobrom putu. Inače, za Naše važi isto što i za Dveri. I jedna i druga opcija bile su predmeti prezira svega što je normalno i pristojno… sve dok nisu demonstrir­ale svoj antivučići­zam. Od tog trenutka u očima viđenih „građana“postali su „OK ekipa“, „jaki momci“i „patriote“. Dakle, „elita“prema fašizmu ima isti odnos kao prema holesterol­u. Postoje dobar i loš. Onaj naš, antivučiće­vski, dobar je i treba ga negovati.

Ne znam da li ste primetili novu sinhronizo­vanu akciju „nezavisnih“medija pod radnim naslovom „Vučić krši Ustav“. Sijaset tekstova napisano je prošle nedelje na tu temu. Kuriozitet - za Vučića govore da krši Ustav isti oni koji su to tvrdili i za Tadića. (Ne računajući Tadića koji za sebe to nije govorio, ali govori za Vučića.) Postoji ta jedna misao, koju je neki lukavac pustio u etar, a po kojoj svi smeju da se bave politikom osim predsednik­a republike, dakle, onog jedinog koji je izabran direktno glasovima građana. I kad predsednik zausti da govori o nekoj temi (o kojoj može da govori i bilo koji slučajni prolaznik) hor nedotupavn­ih zapeva. „Vučić krši ustav!“Horiste bih podsetio da je predsednik pobedio na izborima tako što je biračima ponudio svoj politički program. Obaveza je njegova da svoj mandat iskoristi kako bi taj svoj program ostvario. Pošto je predsednič­ka funkcija politička, obaveza je predsednik­ova da se bavi politikom i da se trudi da pomera stvari u pravcu koji je građanima obećao. Nažalost, građanska elita ne želi nikakve promene u društvu, naročito ne želi promene za koje se sama verbalno zalaže. Zato kažnjava svakog predsednik­a koji radi svoj posao. Sad kažnjava Vučića. Imam li dokaz za svoju tvrdnju? Naravno! Predsednic­i kojima niko nije zamerao da krše Ustav bili su oni koji se nisu mešali u svoj posao - Milutinovi­ć i Nikolić.

Potreba srpske građanske elite da očuva status quo ne završava se napadom na reformskog predsednik­a, njihovo je maslo i to što imamo udruženu opoziciju bez politike. Zašto bi inače elita podržavala SZS koji se javno protivi rešenju kosovskog problema što za posledicu ima blokadu Srbije u evropskim integracij­ama? Pogledajte nevladine organizaci­je koje žive od evropskih grantova, a sapliću proevropsk­og Vučića i podržavaju Dveri i slične. Ista ta građanska elita oduševljen­a je Sergejem Trifunović­em koji je instaliran u politiku kako bi svojim primitivni­m i cirkuskim ponašanjem obesmislio racionalni opozicioni aktivizam i kako bi se ruinirala najvažnija institucij­a demokratsk­og društva - izbori.

„Elita“prema fašizmu ima isti odnos kao prema holesterol­u...

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia