Blic

Bliži li se kraj „Žutih prsluka“

Pokret „žuti prsluci“ima sve manju podršku građana, pokazalo je najnovije istraživan­je objavljeno u vreme kada se obeležava tri meseca od početka protesta koji su uzdrmali Makronovu vlast.

- Nataša ivanovski

Francuzi više ne podržavaju proteste pokreta „Žutih prsluka“i žele da oni prestanu, pokazuje istraživan­je, koje je objavio dnevnik „Žurnal di dimanš“.

Od početka protesta, pokret sve više gubi podršku u stanovništ­vu, i sada čak 52 odsto smatra da protesti treba da prestanu. Još u januaru je svega 37 odsto Francuza bilo za okončanje protesta. Trenutno proteste „Žutih prsluka“podržava svega 24 odsto Francuza, pokazuje novo istraživan­je.

Građani se sve više distancira­ju od protesta zbog ponašanja, nasilja i napravljen­ih troškova po državu. List navodi da je sve manje ljudi koji izlaze na proteste, što jasno i pokazuje sve manju podršku građana.

U prošlu subotu na ulice je izašlo 41.500 ljudi, a još prethodne subote bilo ih je 51.400, ukazuje „Žurnal di dimanš“. Protesti „Žutih prsluka“pokrenuti su pre tri meseca, inicijalno zbog povećenja cene goriva, a potom su se pretvorili u protest protiv politike predsednik­a Emanuela Makrona generalno. Iako su francuske vlasti načinile određene ustupke i prihvatile deo zahteva demonstran­ata, protesti su nastavljen­i svake subote.

Prethodnog vikenda obeleženo je tačno tri meseca od početka protesta 17. novembra prošle godine, a posle antisemits­kih izjava pojedinih demonstran­ata u javnosti raste zabrinutos­t da taj antivladin pokret skreće u desni radikaliza­m. Zbog toga su organizato­ri marša u Parizu u onlajn pozivu povodom obeležavan­ja početka protesta napisali apel „Ostanimo miroljubiv­i“.

Protesti su dostigli svoj vrhunac početkom decembra, kada je francuska prestonica bila poprište nereda, trgovine i muzeji zatvoreni, a grafiti ispisani preko Trijumfaln­e kapije.

Na jednom od poslednjih protesta viđena je jedna od najdramati­čnijih scena, kada je jednom od demonstran­ata razneta ruka granatom sa suzavcem GLI-F4 koja sadrži eksplozivn­o punjenje od 25 grama TNT-A, a koje francuska policija koristi od 2011. godine.

Takođe, prethodnog vikenda, na meti demonstran­ata našao se i francuski intelektua­lac jevrejskog porekla Alen Finkelkro,

kojem su bile upućene antisemits­ke izjave na kraju protesta u Parizu. Makron je potom reagovao izjavom da se takva vređanja neće tolerisati u Francuskoj.

Slične scene viđene su na ulicama Pariza na prethodnim protestima, kada je i jedan od lidera „Žutih prsluka“ostao bez oka jer ga je pogodio gumeni metak. Da nisu svi demonstran­ti „miroljubiv­i“, videlo se kada je zapaljeno vojno antiterori­stičko vozilo. Povređenih je bilo i sa druge strane, među policajcim­a i pripadnici­ma sedme sile.

U FRANCUSKOJ JAVNOSTI RASTE ZABRINUTOS­T DA POKRET SKREĆE U DESNI RADIKALIZA­M

 ??  ??
 ??  ?? u odnosu na početak protesta u novembru, na poslednji protest izašlo je duplo manje ljudi
u odnosu na početak protesta u novembru, na poslednji protest izašlo je duplo manje ljudi

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia