Blic

Nema dovoljno instruktor­a za vožnju kamiona i autobusa

- A. Latas

Ako se uskoro nešto ne promeni, Srbija će ostati bez instruktor­a koji obučavaju vozače kamiona i autobusa, koji nam ionako hronično nedostaju, upozoravaj­u iz auto-škola.

U auto-školama se žale da je već veliki problem pronaći instruktor­e za C i D kategoriju. Većina instruktor­a za ove kategorije je pred penzijom, pa kada uskoro odu na zasluženi odmor, neće imati ko da ih zameni. Agencija za bezbednost saobraćaja je 2013. uvela licence za instruktor­e, a iste godine njih 2.540 ju je i dobilo.

Do sada, licencu koja ističe svakih pet godina obnovilo je oko 1.500 instruktor­a.

- Da bi se licenca produžila, mora da se odradi seminar godišnje, pet ukupno, a prve godine seminar nije ni organizova­n. Dosta je i starijih instruktor­a koji nisu hteli da idu na seminare. Sad je nastao haos, mnogo ih nema pet seminara i ne mogu da produže licencu. Agencija je ove godine zato ubacila dodatne seminare - kaže Nenad Pavlićević vlasnik auto-škole “Pavlin”.

Kako dodaje, mladih instruktor­a baš i nema, dosta ih je i onih koji su i u penziji, pa nemaju motiv da se usavršavaj­u.

- Teorija se brzo završi, ali na praktični deo se malo duže čeka, em nema nas instruktor­a, pa zato i ja penzioner radim, a fali i ispitivača u MUP-U. Problem je što većina dece kojoj predajem, uporedo uči i nemački ili engleski, žele da se dokopaju njihovih kamiona, puteva i plata - rekao je Srđan Rakić instruktor za C i D kategoriju.

Iz Agencije kažu da su 2013. do danas izdali 4.750 licenci, a oko 30 odsto njih ima licencu za instruktor­e kamiona i autobusa.

Na svakih pet godina instruktor­i obnavljaju licence

 ??  ?? obuke obavlja dosta penzionera
obuke obavlja dosta penzionera

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia