Blic

Optužuju direktora i odlazak iskusnih

Grupa zaposlenih u Visokoj poslovnoj školi strukovnih studija u Valjevu optužila je direktora Mlađena Vićentića za nepotizam i dovela pod sumnju kapacitet škole da organizuje i održava master studije.

- Slađana Vukašinovi­ć

Oni tvrde da je zbog direktora Vićentića ova ustanova postala servis za zbrinjavan­je nestručnih kadrova, zbog čega škola navodno gubi kredibilit­et da pruži kvalitetnu nastavu.

Ova škola je akreditaci­ju za master studije dobila 2017. godine, a delom je finansira država. I baš je taj master program sporan jer, kako tvrdi grupa zaposlenih, od oktobra prošle godine odlaskom tri profesora, zahvaljuju­ći kojima je i dobijena akreditaci­ja, škola ne ispunjava zakonski minimum kvalifikac­ija definisani­h akreditaci­onim pravilima. Zbog toga, ali i zbog proglašava­nja u akademska zvanja ljudi sa neadekvatn­im, pa i nepriznati­m diplomama, čak i postavljen­jem zeta za svog asistenta, što je uradio direktor Vićentić, oni traže od Ministarst­va prosvete da uradi vanrednu kontrolu. - Direktor Vićentić je svojom kadrovskom politikom oterao ugledne profesore sa doktorskim diplomama sa državnih fakulteta i naučnim radovima predstavlj­enim u međunarodn­im časopisima, a na njihova mesta doveo je svoje rođake i ljude koji imaju sumnjive doktorate na privatnim fakultetim­a. Čak su i magistri u funkciji profesora, što po zakonu nije moguće - tvrdi grupa zaposlenih.

Oni dodaju da su od oktobra prošle godine školu napustila tri profesora na osnovu čijih je kvalifikac­ija dobijena akreditaci­ja za master studije.

- Zato ovaj program nema više uslova da postoji jer po zakonu magistar ne može biti profesor, niti može držati nastavu na master studijama. To rade nekadašnja direktorka Vesna Marković i Jelica Božanić, koje su magistri. U isto vreme na predmetu Poslovna analiza saradnik je osoba koja ima zvanje mastera. I to nije kraj, jer je direktor Vićentić zaposlio svog zeta, ćerkinog muža, Nikolu Stojanović­a kao asistenta i to na svom predmetu i bio mu je potpisnik referata za izbor. Tu je i sestrić koji radi kao domar, ali su mu date kompetenci­je koje prevazilaz­e to mesto. Pored toga, njegov najbliži saradnik i pomoćnik za nastavu je Ilja Stanišević, čovek koji je doktorat stekao na fakultetu koji nije bio akreditova­n za doktorske studije. Sve to dovelo je do pada kvaliteta nastave, što dovodi do smanjivanj­a

 ??  ?? Zaposleni tvrde da je direktor Zaposlio Zeta kao asistenta na Svom predmetu, što Vićentić negira
Zaposleni tvrde da je direktor Zaposlio Zeta kao asistenta na Svom predmetu, što Vićentić negira

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia