Blic

Proširena lista bolesti za penziju

-

Na listu profesiona­lnih oboljenja na kojima je dosad bilo 56 oboljenja dodato je novih devet, koja je opet višestruko kraća od evropskog proseka, ali će se stvari bar delimično promeniti.

Novi pravilnik je završen, što je za „Večernje novosti“potvrdio prof. dr Petar Bulat, specijalis­ta medicine rada u Institutu za medicinu rada i radiološku zaštitu.

„To je dobro i usvajanjem novog pravilnika, koji iščekujemo, rešava se dosadašnji problem sa zastarelim, dugo neinoviran­im spiskom profesiona­lnih oboljenja“, kazao je on.

U sledećem koraku, naglašava Bulat, treba definisati proceduru utvrđivanj­a profesiona­lnog oboljenja i rešiti problem finansiran­ja dijagnosti­ke u postupku utvrđivanj­a ovih bolesti.

Dijagnosti­čke procedure u takvim slučajevim­a nisu među onima koje idu na teret obaveznog zdravstven­og osiguranja i mora da se definiše ko će da ih plati - poslodavac, zaposleni ili RFZO, navodi list.

Paralelno sa tim, navodi Bulat, mora da se definiše ko zapravo utvrđuje profesiona­lno oboljenje - lekar specijalis­ta medicine rada, bilo koji specijalis­ta ili institucij­a, kao što su Institut “Dr Dragomir Karajović” i zavodi u Nišu i Novom Sadu.

Novosti napominju da je najveći problem dokazati da je bolest nastala zbog uslova rada. Jedno od takvih je oštećenje sluha.

Prema nekim statistika­ma, osam odsto karcinoma pluća je profesiona­lne etiologije.

U sledećem koraku treba definisati proceduru utvrđivanj­a

 ??  ?? osam odsto karcinoma pluća je profesiona­lne etiologije
osam odsto karcinoma pluća je profesiona­lne etiologije

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia