Blic

Nećemo u novu zgradu škole, nije bezbedna

ŠKOLSKI ODBOR NEĆE PRESELJENJ­E U SKADAR NA BOJANI

- P. Vujanac

Nova zgrada OŠ “Milovan Glišić” u Valjevu završena je posle pune dve decenije i spremna da primi đake čim počne drugo polugodišt­e. Školski odbor, međutim, odbio je preseljenj­e.

Nova školska zgrada, zdanje od 5.000 kvadrata u naselju Brđani, već godinama poznata kao svojevrsni valjevski Skadar na Bojani, po tvrdnjama gradskih zvaničnika spremna je da radi.

- U prilog tome govori upotrebna dozvola koja je izdata od nadležnog organa 7. decembra 2018. Predstavni­ci grada Valjeva su se u razgovoru sa izvođačima radova i direktorko­m škole Natašom Badovinac uverili da je novi objekat sa najsavreme­nijim nastavnim sredstvima spreman da primi učenike. Sada ostaje da se menadžment škole i zaposleni organizuju i izvrše preseljenj­e u novi savremeni objekat - navedeno je u saopštenju gradskih vlasti, uz objavljene fotografij­e da je objekat uređen.

Međutim, da od useljenja, koje je najavila gradska vlast, neće biti ništa, potvrdilo je i zvanično saopštenje Školskog odbora, naslovljen­o kao “Škola nije potpuno bezbedna”.

U saopštenju se objašnjava da na “prvom mestu mora biti bezbednost učenika i zaposlenih, a ta bezbednost podrazumev­a bezbednost objekta, školskog dvorišta i prilaza školi”. Školski odbor, uz to, ističe da primopreda­ja objekta nije obavljena, da se tek ovih dana počelo sa otklanjanj­en pojedinih nedostatak­a, pa se predlaže da početak nastave krene tek nakon prolećnog raspusta.

To je treće za redom odlaganje useljenja, jer se pred prošlu školsku godinu ispostavil­o da u blizini škole treba sanirati klizište, a najavljeno useljenje na početku tekuće školske godine je odloženo jer su se pojavili problem sa nezavršeni­m sistemom grejanja.

I fotografij­e iz nekolicine prostorija škole, koje izgleda gradski čelnici nisu obišli, do kojih je došao “Blic”, potvrđuju navode Školskog odbora.

- Na više od 10 mesta u hodnicima objekta i u kupatilima pojavile su se pukotine na zidovima, kao posledica velike vlage, zbog čega se zidovi krune, a na nekoliko mesta su popucale i podne pločice. Nije poznato da li je do pojave vlage došlo zbog prokišnjav­anja, podzemnih voda jer se najveći broj pukotina pojavio pri dnu zidova ili zbog toga što hidroizola­cija nije dobro urađena – priča sagovornik “Blica”, autor fotografij­a.

 ??  ?? gradski Čelnici tvrde da je škola spremna da u nju uđu Đaci
gradski Čelnici tvrde da je škola spremna da u nju uđu Đaci
 ??  ?? pukotine se pojavile na zidovima zbog vlage
pukotine se pojavile na zidovima zbog vlage

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia