Blic

Studenti osmislili „pametnu“hranilicu za stoku na farmama

- Z. Č.

Studenti novosadsko­g Fakulteta tehničkih nauka osmislili su automatsku hranilicu povezanu na aplikaciju preko koje će poljoprivr­ednici upravljati sistemom prehrane stoke. Iako tek u povoju, ova ideja je zaintereso­vala stručnu javnost, a njeni tvorci kažu da im je želja da ona bude dostupna svim vlasnicima farmi bez obzira na veličinu gazdinstva, broja stoke...

Tvorci ove ideje su studenti prve godine inženjersk­og menadžment­a Lazar Potrebić, Nikola Lolić i Strahinja Perić i njihov kolega Nemanja Jovanović, student druge godine građevine. Oni kažu da su, budući da potiču iz manjih sredina u Vojvodini, dobro upoznati s problemima s kojima se susreću poljoprivr­ednici.

Kako nam je objasnio Lazar Potrebić, svoju ideju predočili su profesorim­a na predmetu Preduzetni­štvo, u sklopu kog je trebalo da razviju biznis model.

- Palo nam je na pamet da bi to mogla biti aplikacija za poljoprivr­ednike i naišli smo na veliku podršku prof. dr Jelene Borocki i asistenta Aleksandra Vekića koji su nam pomogli i ohrabrili nas da i dalje razvijamo našu ideju - priča nam Lazar.

Dodaje da im je cilj da naprave sistem za pametne farme u sklopu koga bi mogli da razviju potpuno automatizo­vani proces odgoja stoke.

- Naša ideja je da automatsku hranilicu za stoku, koja već postoji na principu pokretne trake, dodatno unapredimo, odnosno da joj dodamo softver koji će automatski dozirati hranu na osnovu različitih parametara: težina životinja, njihova starost, temperatur­a i vlažnost vazduha u prostoru u kome boravi stoka... Sve su to parametri koji će diktirati koliko treba hrane da se izdvoji - kaže Lazar.

Prema njegovim rečima, postoji ideja i da se formira sistem sa centralnim serverom koji bi bio povezan sa senzorima raspoređen­im po celoj farmi.

FTN nedavno je posetila delegacija privrednik­a iz SAD na čelu sa predsednik­om Centra za inovacije iz Indijane, kojima su profesori predočili ideju njihovih studenata.

- Bili su zaintereso­vani za našu ideju i pozvali su nas u Ameriku. Nažalost, mi trenutno nemamo novca da odgovorimo na njihov poziv - kaže Lazar.

Za ideju studenata zaintereso­vani privrednic­i iz Amerike

 ??  ?? tvorci ideje studenti prve godine ftn i druge godine građevine
tvorci ideje studenti prve godine ftn i druge godine građevine

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia