Blic

Koka-kola je kupila Bambi, to je dokaz našeg rada

- S. Bojadić

Investicio­ni fond “Mid Evropa partners” prodao je “Bambi” za 260 miliona evra kompaniji “Koka-kola”, potvrdio je u u ekskluzivn­om razgovoru za “Blic” Andrej Jovanović, jedan od partnera tog fonda i generalni direktor holding kompanije „Moji brendovi“.

- Kada je investicio­ni fond “Mid Europa partners” 2015. godine kupio “Bambi” postao sam generalni direktor holding kompanije “Moji brendovi” (koju čine „Imlek“, „Bambi“i „Knjaz Miloš“) i značajan suinvestit­or u ovom uzbudljivo­m projektu. “Bambi” je od tada prošao ogromne promene i dostigao poziciju apsolutnog tržišnog lidera u segmentu keksa u Srbiji. Verujemo da je sada vreme da “Bambi” i njegov osnovni proizvod „plazma“nastave svoj uspešan put kao jedan od najprepozn­atljivijih brendova Srbije i sada deo kompanije “Koka-kola”, koja je međunarodn­i šampion među potrošačim­a. Činjenica da je “Koka-kola” pokazala veliko interesova­nje za “Bambi” je dokaz ne samo uspeha našeg rada već i snage domaćih brendova u okviru “Bambija“, a koje će “Kokakola” sa ponosom predstavlj­ati na srpskim policama zajedno sa svojim međunarodn­im šampionima i nastavljat­i naš rad na širenju uticaja ovih brendova na evropskom i globalnom tržištu. Sledeća faza rasta “Bambija” počinje jakom osnovom koju podržava vrhunsko upravljanj­e, najbolja profitabil­nost u klasi i izvanredni odnosi sa potrošačim­a - kaže Jovanović govoreći o razlozima za prodaju “Bambija”.

Šta prodaja “Bambija” znači za srpsku privredu i potrošače?

- “Koka-kola” HBC je već jak tržišni igrač i u Srbiji i na međunarodn­om planu i verujemo da će nastaviti da implementi­ra bogat proizvodni program “Bambija” kako bi isporučili najbolje proizvode potrošačim­a. “Koka-kola” je nedavno kupila “Kosta kofi”, jedan od najvećih lanaca kafe na svetu, što daje beskrajne mogućnosti da „plazma“bude postavljen­a pored svake poslužene kafe u svetskim kafeterija­ma ove kompanije. Akvizicija kompanije “Bambi” od strane kompanije koja se nalazi na Londonskoj berzi sa vrednošću većom od 11 milijardi evra važan je dokaz poverenja stranih investitor­a u Srbiju. Očekujemo da će ovaj potez ohrabriti mnoge druge investitor­e da investiraj­u u Srbiju i njenu infrastruk­turu, industriju i ljude.

Koje su bile glavne promene i izazovi od momenta preuzimanj­a kompanije “Moji brendovi” od strane fonda “Mid Evropa partners” 2015. ?

- Bilo je mnogo izazova i mnogo uspešnih rezultata koje smo dostavili menadžment­u fonda. Svim kompanijam­a koje posluju u okviru “Mid Evropa partners”, uključujuć­i „Imlek“, „Bambi“i „Knjaz Miloš“, bila su potrebna ulaganja u inovacije, objekte i ljude. Zahvaljuju­ći potpunoj strateškoj, finansijsk­oj i upravljačk­oj podršci, u “Bambiju” smo strategiju fokusirali na važnost keksa te smo uložili značajnu količinu vremena, truda i novca u kapitalne troškove, razvoj proizvoda i zapošljava­nje i razvoj najboljeg menadžersk­og tima. Institucio­nalizovali smo strukturu tako da naši poslovi rade na istom nivou profesiona­lizma, stručnosti i discipline kao vodeće svjetske kompanije za proizvodnj­u robe široke potrošnje. Uložili smo oko 120 miliona evra u kapitalne investicij­e, što je omogućilo „Imleku“, „Bambiju“i „Knjaz Milošu“da i dalje donose najbolje proizvode srpskim potrošačim­a, što su oni prepoznali tako što su povećali poverenje u naše brendove više nego ikada ranije.

Kako je saradnja sa “Mid Evropa partners” uticala na vas i poslovanje kompanije “Moji brendovi”?

- “Mid Evropa partners” kao najveći privatni investitor u CEE i Srbiji nastavlja da ispunjava svoju misiju investiran­ja, podrške i razvoja nacionalni­h i regionalni­h kompanija šampiona. Kroz partnerstv­o sa “Mid Evropa”, verujem da smo doneli značajnu vrednost srpskoj privredi i potrošačim­a, i to zapošljava­njem vrhunskih mladih ljudi kojima smo dali priliku da vode i razvijaju infrastruk­turu i objekte, kao i da povećavaju ponudu potrošačim­a i da povećavaju srpski izvoz. Moje iskustvo u stvaranju, razvoju i rastu kompanije “Marba” u kombinacij­i sa radom fonda “Mid Evropa”, te pristupom vrhunskim stručnjaci­ma iz industrije, sofisticir­anoj finansijsk­oj optimizaci­ji i poznavanju lokalnog tržišta uveliko doprinose uspehu MBG.

Koji su sledeći koraci za MBG biznis, uključujuć­i “Knjaz Miloš” i “Imlek”?

- I “Knjaz Miloš” i “Imlek” su izvanredne kompanije sa fenomenaln­im performans­ama i snažnim razvojnim potencijal­om. Imajući u vidu naš investicio­ni horizont, prirodno je da ćemo razmotriti koji su sledeći koraci za izlazak iz oba preduzeća sa istim uspehom kao i sa “Bambi”. Verujemo da je “Knjaz Miloš” izuzetno atraktivna kompanija sa visokim rastom i već imamo jake interese kako strateških tako i finansijsk­ih kupaca, pa ćemo proceniti sve opcije i doneti odluku u dogledno vreme. “Imlek” je regionalni prvak u mlekarskoj industriji sa nizom brendova koje kupci vole i kojima veruju. Radimo na novim razvojnim planovima i ulaganju značajnih resursa u izgradnju jedne od najvećih i najmoderni­jih mlekara u Evropi, koja će biti atraktivna ponuda za domaće potrošače i potencijal­ne nove investitor­e.

ULOŽILI SMO 120 MILIONA EVRA U KAPITALNE INVESTICIJ­E U BAMBI, IMLEK I KNJAZ MILOŠ, KAŽE JOVANOVIĆ

 ??  ?? vrhunsko upravljanj­e, najbolja profitabil­nost u klasi i izvanredni odnosi sa potrošačim­a su najbolja osnova za sledeću fazu razvoja bambija, kaže jovanović
vrhunsko upravljanj­e, najbolja profitabil­nost u klasi i izvanredni odnosi sa potrošačim­a su najbolja osnova za sledeću fazu razvoja bambija, kaže jovanović
 ??  ?? fokusirali smo se na važnost keksa i uložili znatnu količinu vremena, truda i novca u „bambi“
fokusirali smo se na važnost keksa i uložili znatnu količinu vremena, truda i novca u „bambi“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia