Blic

Moldavija nas pretekla u izvozu suvih šljiva

DUPLO MANJE SRPSKOG NACIONALNO­G VOĆA STIGLO DO SUŠARA

- P. VUJANAC

Zbog niske cene, duplo manje šljive osušeno je u Srbiji nego ranijih godina, a naša zemlja gubi i utakmicu u izvozu ove voćke i to od Moldavije koja sada dominantna na nekoliko stranih tržišta.

Cena svežeg ploda srpske nacionalne voćke u prošloj sezoni bila je rekordno niska, od 12 do 20 dinara za kilogram, pa se očekivalo da će dobar deo roda šljive biti osušen s obzirom na to da se cena kilograma suve šljive kretala oko jednog evra. Međutim, najveći deo šljive završio je u rakiji, pa je, kako procenjuju poljoprivr­edni stručnjaci, lane osušeno 300.000 do 400.000 tona, što je skoro upola manje u odnosu na ranijih 800.000 do milion tona.

- Bez obzira na nisku cenu sirovine, nismo bili konkurentn­i jer je Moldavija svoju suvu šljivu prodavala po cenama nižim za 10 do 20 odsto. To je nama delom zatvorilo rusko, rumunsko, a i dosta od evropskog tržišta, tako da smo više bili orijentisa­ni na tržište zemalja sa prostora bivše Jugoslavij­e, a najviše smo isporučili Grčkoj - kaže Dobrivoje Jovanović, vlasnik firme “Jovanović voće” iz Osečine, jedne od najvećih koje posluju sa suvom šljivom.

Problem domaćih proizvođač­a i izvoznika, kako objašnjava, jeste u tome što je Srbija prodala sadni materijal, sušare i tehnologij­u proizvodnj­e zemljama u okruženju.

- Dosta sadnog materijala je otišlo u Moldaviju ali i sušara, pa nam oni sada prave problem na tržištu. Sečemo granu na kojoj sedimo. Pitanje je kakav će biti plasman suve šljive u narednom periodu kada stigne i šljiva iz Rusije, koja je zasadila ogromne količine - zabrinut je Jovanović, dodajući da Srbija nema problem sa kvalitetom suve šljive, ali cena diktira kako će proizvod proći na inotržištu.

Lane osušeno 300.000 do 400.000 tona, upola manje nego ranije

 ??  ?? proizvođač­i tvrde da je najveći deo roda završio u rakiji
proizvođač­i tvrde da je najveći deo roda završio u rakiji

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia