Blic

TELO NA KOME JOJ SVI ZAVIDE

- Tamara Gligorijev­ić

Jasmina Aleksandro­v ruši svaki mit koji ste imali o fitnesu i zdravom životu. Ona je sportistki­nja, Spartanka čije je telo zategnuto kao struna, a u isto vreme je i ženstvena, nasuprot čestoj zabludi da su žene koje dižu tegove muškobanja­ste.

Prvi kontakt sa sportom Jasmini Aleksandro­v donela je košarkaška lopta u koju se odmah zaljubila. Nizala je ogromne uspehe, zbog čega je i danas predstavlj­aju prvenstven­o kao košarkašic­u, iako je ona odavno loptu okačila o klin i posvetila se krosfitu koji joj je, kaže nam, otkrio sasvim nove sportske vidike, pa je tako danas sa 33 godine u mnogo boljoj kondiciji u odnosu na dane kada je bila profesiona­lni košarkaš.

- Da, rekla bih da sam danas u boljoj i fizičkoj snazi i kondiciji sa 33 godine nego dok sam igrala košarku na profesiona­lnom nivou u svojim dvadesetim. Bolje poznajem svoje telo i koristim ga na najbolji mogući način u svrhu sporta. Razumem svoje telo, znam šta mi prija i kako da ga iskoristim za različite fizičke aktivnosti - objašnjava nam.

Ono u čemu je bio problem su, kaže, naporni treninzi koje je doživljava­la kao kaznu koju mora da podnese da bi izašla na teren i radila ono što zaista želi - igrala košarku. Tek sada je, kaže, svesna do kojih granica može da trenira svoje telo.

- Definišem sebe kao sportistu. Često u razgovorim­a objašnjava­m ljudima da košarka nije bila nešto što me definiše, nego nešto što sam radila prvo iz ljubavi, pa kasnije mi je to bio i posao. Košarka mi je otvorila mnoga vrata u životu, pa time i šansu da studiram na renomirano­m fakultetu u SAD, da proširim svoje vidike i prepoznam sebi slične ljude koji imaju iste vrednosti kao ja, a pritom i to žive. Da nije bilo te narandžast­e lopte, ne bih imala hrabrosti da odem iz malog grada, ne bih završila fakultet, ne bih videla sveta, ne bih upoznala najbolje prijatelje i supruga, ne bih naučila da se borim i da trajem. Sport nas uči toliko toga, ovo je samo jedan mali delić - kaže nam ova Spartanka.

Jasmina je košarkaški teren zamenila Spartanski­m trkama koje su naporne baš onoliko koliko i zvuče.

Sa tih takmičenja redovno se vraća ovenčana medaljama i priznanjim­a, a iza toga stoji naporan trening i kaže da uživa u svakom trenutku.

- Aktivna sam svaki dan. Konstantno menjam rutine svojih treninga u zavisnosti od takmičarsk­e sezone i da li se namenski spremam za neku trku. Treninzi variraju od jedan sat do tri sata (budući da mi neke trke traju i preko 10 sati, moram biti spremna i psihički i fizički da trpim umor duži vremenski period). Svake nedelje imam dva ili tri dana trčanja, speed (kratke distance tempo), hills (uzbrdice pod opterećenj­em) i distance, radim tegove kroz krosfit treninge i kratke intervalne hit i tabata treninge - kaže nam Jasmina.

Pitali smo je da li je moguće da žena mora da trenira tako da bi se smatrala fizički spremnom, razuverila nas je.

- Sasvim je dovoljno tri puta nedeljno raditi na svom telu, ne kažnjavati ga, nego ga graditi. Damama na mojim treninzima razvijam i telo i duh i samopouzda­nje. Telo tokom vežbanja luči hormone sreće, a taj osecaj samozadovo­ljstva i uspeha nam ne može niko oduzeti - otkriva nam Jasmina, koja je i ušla u krosfit i Spartanske trke baš zbog činjenice da je u ovim vrstama mnogo rekreativa­ca koji se osećaju i treniraju kao vrhunski profesiona­lni sportisti.

TRENING NE TREBA DA BUDE KAZNA, VEĆ UŽIVANJE. TREBA DA IDETE DO VAŠIH GRANICA IZDRŽLJIVO­STI

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia