Blic

Haradinaj najveća prepreka dogovoru Beograda i Prištine

- Mihailo jovićević, marko tašković

Tačno tri meseca od kada je prištinska vlada donela odluku o uvođenju takse na robu iz Srbije, pritisci da ova mera bude ukinuta nikada nisu bili veći. Ako ode taksa, hoće li s njom i njen idejni tvorac Ramuš Haradinaj?

Haradinaj je još u utorak jasno odbacio predlog Beograda - oličen u izjavi ministra spoljnih poslova Ivice Dačića - o razgraniče­nju. Takav predlog premijer tzv. Kosova nazvao je nemogućim i nerazumlji­vim.

- Stav Dačića nije nov, samo je još jednom potvrdio da je zvanični stav Srbije etnička podela, ali to je ono što je dovelo do tragedije na Balkanu. To su opasne izjave, podela po etničkoj liniji je nemoguća i nerazumlji­va na političkom nivou - rekao je Haradinaj. n je i juče ponovio da ne odustaje od stava da taksa na srpsku robu neće biti ukinuta sve dok Srbija ne prizna tzv. kosovsku nezavisnos­t, ali je, istovremen­o, priznao i da nije spreman da ide na vanredne izbore.

PRINCIP

On je na konferenci­ji za novinare nakon sednice vlade rekao da Srbija treba da prizna tzv. kosovsku nezavisnos­ti i na taj način se, kako je rekao, “izvini za zločine počinjenje tokom proteklih godina”, preneo je prištinski „Zeri“.

- Što se tiče taksa, morate razumeti da smo na putu do konačnog sporazuma sa Srbijom. Ako u ovoj fazi počnemo da odstupamo, tako će biti do kraja. Nema poraza, uveravam vas. Ne radi se samo o tome, već o principu. Ako prihvatimo da kao žrtva dobijamo uslove, u finalu će to biti veoma loše za nas - rekao je Haradinaj.

Prema njegovim rečima, ako bi Priština odustala od taksa u ovoj fazi, konačni sporazum sa Beogradom bio bi na štetu Kosova. Kako je prenela „Koha“, Haradinaj smatra da nema potrebe za nervozu zbog izbora. Ipak, dodao je, lično nije spreman da ide na izbore, već je više za rad.

HITAN SASTANAK

I dok Haradinaj spušta loptu, Bedžet Pacoli, zamenik premijera i ministar spoljnih poslova, poručuje da vremena više nema, da je ovo trenutak velikih odluka i poziva sve političke lidere na hitan sastanak o aktuelnim pitanjima. Taj sastanak bi, prema Pacoliju, trebalo održati zajedno i u koordinaci­ji sa predstavni­cima SAD.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia