Blic

Srbija i bratski Kazahstan

- MIHAILO JOVIĆEVIĆ, novinar

Malo je lista na kojima je čast naći se rame uz rame sa Nigerijom, Palestinom, Kazahstano­m, Ganom, Jordanom i Vijetnamom. Neke od njih imaju značajna prirodna bogatstva, možda ne bi bilo loše deliti takvu listu sa njima. Takođe, siguran sam da među građanima ovih država ima divnih ljudi, da su njihove kulture fascinantn­e, bogate i globalno značajne, da su im istorijske čitanke prepune plemenitih podviga itd. Same države, međutim, teško da se mogu podičiti da su za svoje građane obezbedile uslove za srećan i prosperite­tan život, sigurnost, mir.

U sličnom smo društvu bili i nedavno kada nas je „Fridom haus“obavestio da nismo više slobodna, već delimično slobodna zemlja. Tada smo tu titulu podelili sa Ukrajinom (zemljom rastrzanom građanskim ratom), BIH (državom u blokadi), Crnom Gorom (oligarhijo­m jedne porodice i grupe prijatelja), Slovačkom (zemljom u kojoj je pre godinu dana ubijen naš kolega Jan Kucijak), ali i egzotičnij­om braćom iz Malija, Maroka, Madagaskar­a, Pakistana.

#

Lažna ideološka pitanja i laki odgovori: ne želimo da živimo kao Kazasi

U ovom konkretnom slučaju ne radi se o stanju sloboda već interesant­nom „Galupovom“istraživan­ju o tome na koji način posmatramo uticaj spoljne politike velesila - SAD, Rusije, Kine i EU - na globalnu stabilnost. Za dvoje od troje građana Srbije uticaj Kine i Rusije na pomenutu stabilnost je pozitivan. Tako visoke procenti kada su u pitanju ove dve države neupitno nedemokrat­skih karakteris­tika nema niko drugi na svetu. Da razjasnimo, ima onih koji više od nas vole Rusiju i onih koji više vole Kinu (Nigerija, na primer), ali onih koji kombinovan­o ljubav u velikim procentima pružaju pomenutim zemljama nema - na toj listi smo mi i Kazahstan usamljeni.

Kazahstan razumem: relativno siromašna zemlja (bogata naftom, doduše) zaglavljen­a je između Rusije i Kine i prepuštena im praktično na milost i nemilost. Šta, međutim, tera jedan evropski narod, lociran maltene u srcu Evrope (pa makar to srce bilo i trusni Balkan) da obožava autoritarn­e režime i njihovu imperijali­stičku spoljnu politiku - ne razumem.

Bežeći od svog evropskog identiteta Srbija je zalutala na obe liste. Ovo nije stvar ideologije, niti svrstavanj­a na stranu Zapada ili Istoka, već prostog odgovora na pitanje da li želimo da živimo u zemlji poput Kazahstana ili Pakistana, a političke i druge elite konstantno mistifikuj­u i ovo pitanje i jednostava­n odgovor: ne, ne želimo.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia