Blic

Imate li obraza

NA PRVOJ LINIJI

-

Otvoreno pitam lidere Saveza za Srbiju, a posebno ključnog među njima, Dragana Đilasa, imate li vi obraza, gospodo?

Govorite o poverenju naroda, a ne smete u taj isti narod da zađete i da zatražite potpis da biste formirali stranku. Zašto krijete od javnosti da ste stranke koje danas vodite zapravo kupili od njihovih dojučerašn­jih predsednik­a koji su ih u nekom ranijem periodu formirali, jer ste duboko bili svesni da narod neće da vam pruži potpis za formiranje stranke? Tako su danas Jeremić i Tadić postali predsednic­i stranaka. Tako to planira i Đilas da postane, jer trenutno pregovara o kupovini partije. Ima li većeg paradoksa da je Đilas lider nečega što sebe naziva Savezom, a da još uvek nema ni sopstvenu partiju?

Baš zbog ovih činjenica, koje krijete kao zmija noge, smešno je kada se vi pozivate na to da ne postoje uslovi za regularne izbore pa ćete ih vi zbog toga bojkotovat­i. Ne, gospodo, uslovi postoje, ali ne postoji podrška naroda. Suština je da vas narod neće, a vi biste po svaku cenu želeli na vlast, jer težak je život toliko godina kada si van domašaja državne kase koju ste navikli da sisate koliko vam je volja. Zato vi nećete na izbore već pokušavate da se vlasti, odnosno državne kase, domognete putem ulice. Inače, o vašim sposobnost­ima, osim za lopovluk, sumanuto je govoriti. Niste sposobni ni partiju da formirate, a hoćete državu da vodite.

Govori nam Dragan Đilas kako na izbore ne želi jer su mediji zatvoreni. To mu dođe kao da je Gebels u nacističko­j Nemačkoj govorio o potrebi slobode medija. Zamislite danas situaciju da je Aleksandar Vučić ili bilo ko od predstavni­ka vlasti suvlasnik u nekom mediju. Ne bismo mogli da živimo od priče kako je to diktatura i kako je to nespojivo i konflikt interesa. Međutim, kada je Đilas bio gradonačel­nik Beograda i potpredsed­nik Demokratsk­e stranke, najnormaln­ije je bilo da baš on bude suvlasnik u dnevnom listu “Pres”. Ne sećam se da ga je bilo ko od ovih dežurnih “nezavisnih” novinara prozivao za konflikt interesa. Inače, sve vreme dok je bio vlast bogatio se na račun ucenjivanj­a prema medijima, jer je njegova privatna firma otkupila kompletan medijski oglasni prostor, te je svaka moguća reklama morala da ide preko njegove firme. Praktično, mediji su mogli da opstanu isključivo ako im je Đilas dozvolio neku reklamu, a da bi im dozvolio oni su morali da sviraju kako on diriguje. O njemu nije smelo apsolutno ništa negativno da se napiše. Ko je smeo tada da bilo šta napiše o lopovluku oko izgradnje mosta na Adi, rekonstruk­ciji Bulevara Kralja Aleksandra, ucenjivanj­u medija putem reklama? Da ne govorim o jezivoj zloupotreb­i tada gradske televizije „Studio B“, koju smo svi mi beograđani plaćali. „Studio B“pod Đilasom je bio pretvoren u najgoru propagandn­u mašineriju za njegove potrebe. Zapanjujuć­e zvuči podatak da je posle pobeda u Voždovcu i Zemunu, dve velike beogradske opštine, cele 2010. godine Srpska napredna stranka bila uskraćena za gostovanja na toj televiziji. Zaista, ima li ikakvog smisla da takav čovek govori o izbornim uslovima? Gde ti je obraz, Dragane?

Elem, pošto najavljuju da će da bojkotuju izbore, vlast bi najotvoren­ije trebalo da im poruči - bojkotujte koliko god hoćete, baš nas briga. Izbori se raspisuju zbog građana, a ne zbog političkih partija. Ko neće na izbore, ne mora. Izborni uslovi su apsolutno isti kao i kada su Tadić, Đilas, Jeremić, Stefanović i ostali karikaturn­i likovi bili vlast. Ono što jasno mora da im se poruči je to da na vlast putem ulice neće moći da dođu. Neka mitinguju koliko god da im je volja, to je njihovo demokratsk­o pravo, ali na vlast se dolazi na izborima. Njihov problem je što na izborima nemaju šta da traže, jer narod ne želi da ih gleda. Dobro ih je upamtio kao zlu paru. Zato ih svaki dan ta tiha većina - kada čuje njihove baljezgari­je oko izbornih uslova, pamteći dobro kakvi su bili dok su jahali narod, pita - imate li obraza, gospodo?

Otvoreno pitam lidere Saveza za Srbiju - imate li obraza?

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia