Blic

SAD će biti meta ruskih raketa

- Ivana Kešanski

Vladimir Putin rekao je u obraćanju Federalnoj skupštini da je Rusija spremna da se brani ako Vašington odluči da razmesti projektile u Evropi.

On je rekao da će SAD u tom slučaju biti meta ruskih raketa.

Putin je izjavio da Rusija neće biti ta koja će prva razmestiti rakete u Evropi, ali da će, ako SAD to učine, Moskva to shvatiti kao pretnju.

- U tom slučaju, Moskva će biti prinuđena da razmesti naoružanje kako bi mogla da gađa ne samo teritorije gde su razmešteni raketni sistemi, već i teritorije gde se nalaze centri za donošenje takvih odluka - rekao je Putin.

On je upozorio američke vojne i političke zvaničnike da dobro razmisle pre nego što preduzmu nove mere.

- Njihovo je pravo da misle kako žele. Ali umeju li oni da računaju? Siguran sam da umeju! Neka izračunaju brzinu i domet sistema oružja koje razvijamo - rekao je Putin. Ipak, on je insistirao na tome da njegova zemlja ne traži konfrontac­iju i rekao da želi prijateljs­ke odnose sa Vašingtono­m.

- Rusija želi punopravne, ravnopravn­e i prijateljs­ke odnose sa Amerikom. Rusija ne preti nikome i sve mere koje preduzimam­o na polju bezbednost­i su čista odmazda, što znači da su one odbrambene - istakao je ruski predsednik. On je u obraćanju Federalnoj skupštini govorio i o ekonomskom stanju zemlje. Rekao je da, prvi put u istoriji, zlatne i devizne rezerve Rusije u potpunosti pokrivaju celokupan spoljni dug zemlje.

- Rusija je bila i biće suverena zemlja, ona će takva biti ili je neće biti uopšte. Rusija ne može da bude država ako ne bude suverena. Neke zemlje to mogu, ali Rusija ne - izjavio je Putin.

Ruski predsednik je najavio i nove mere za podsticanj­e nataliteta u zemlji.

- Ljudi moraju da osete promene, da se situacija menja nabolje. Glavni zadatak je da se sačuva naš narod, da se podrže porodice - rekao je Putin.

 ??  ?? rusko oružje je spremno za upotrebu
rusko oružje je spremno za upotrebu
 ??  ?? Putin je Predstavio nova naoružanja, među Kojima I raketu “cirkon“Koja može da leti brzinom od devet mahova
Putin je Predstavio nova naoružanja, među Kojima I raketu “cirkon“Koja može da leti brzinom od devet mahova

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia