Blic

Lekari izveli čudo i Marka spasli invalidski­h kolica

- branko janačković

Marko Lazarević (16) iz Čokota, jedan od najteže povređenih putnika u sudaru autobusa i voza u Donjem Međurovu, posle udesa ostao je gotovo paralizova­n.

Nakon operacija na Klinici za neurohirur­giju KC u Nišu, ponovo može da pokreće levu ruku i noge, koje nije ni osećao.

Marko je u udesu voza i autobusa “Niš ekspresa” 21. decembra zadobio težak prelom dva pršljena, zbog čega je mogao da pomera samo desnu ruku. Nakon dve operacije kojima su polomljeni komadi pršljenova zamenjeni koštanim implantati­ma uzetim sa njegove noge, Marko ponovo u potpunosti kontroliše i levu ruku i desnu nogu, a počeo je da izvodi i prve pokrete levom nogom. To mladiću uliva realnu nadu, pre dva meseca potpuno nezamisliv­u, da će na jesen moći sam da napravi prve korake.

Kobnog dana Marko je sedeo na zadnjem sedištu u autobusu, sa leve strane do prozora. Do njega je bio njegov drug Aleksa Dimitrijev­ić (16), koji je u udesu poginuo.

- Pošao sam u školu, bili smo na pružnom prelazu u Donjem Međurovu kada sam čuo jednog od putnika kako viče: „Majstore, voz“! Ne sećam se samog udara, ali se sećam da sam posle udesa ležao napolju i da je stigla Hitna pomoć koja me je odvezla u bolnicu. Tamo sam video da ne mogu da pokrećem levu ruku ni obe noge. Sada je mnogo bolje, pokrećem obe ruke i desnu nogu, mnogo više od leve. Dosta se bolje osećam nego na početku. Nadam se da će biti sve dobro - kaže za „Blic“Marko Lazarević.

Neurohirur­g dr Nebojša Stojanović, koji je operisao Lazarevića, objašnjava da je mladić imao veoma kompleksnu povredu vratnog dela kičme jer su sedmi vratni i prvi grudni pršljen kompletno bili smrskani, a parčići kosti su se utisnuli u kičmeni kanal i direktno pritisli kičmenu moždinu. Sreća u nesreći bila je da su nervi bili samo pritisnuti, a ne i presečeni. Zbog toga posle operacije, koja se retko gde izvodi u Srbiji, lekari daju optimistič­ke prognoze.

- Skinuli smo deo kosti sa desne potkolenic­e, koja je iskorišćen­a da se rekonstrui­šu pršljenovi. Slomljene pršljenove koji su ušli u kičmeni kanal skinuli smo sa prednje strane, vratili smo kičmu u normalnu poziciju, ugradili smo te kosti u kičmu, preko toga smo stavili fiksacionu ploču. Sedam dana kasnije, uradili smo veoma kompleksnu stabilizac­iju vrata i gornjeg grudnog dela kičme šipkama i šrafovima. Tako je mladić dobio jednu kompletno stabilnu kičmu za dalji rad i oporavak. Već posle te prve operacije pokazao je početni efekat oporavka. Sad on može i da sedne, što ranije nije mogao. Posle povređivan­ja mogao je da pomera samo jednu ruku. Sada pomera obe ruke i desnu nogu, a čak počinje polako da pomera i levu nogu. To je značajan napredak posle operacije i optimisti smo u pogledu njegovog oporavka, pogotovo što je reč o mladom čoveku. Želeći da ga motivišem, on i ja se dogovaramo da trčimo zajedno za godinu dana - kaže za „Blic“dr Stojanović. On dodaje da su desna noga i ruke u jednoj sasvim dobroj motornoj funkciji, dok će leva noga i mišićna snaga zahtevati rehabilita­ciju.

 ??  ??
 ??  ?? od Kosti noge napravili Pršljenove: dr nebojša stojanović
od Kosti noge napravili Pršljenove: dr nebojša stojanović

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia