Blic

Ko je kriv za pukotine na koridorima?

- Marko tašković

Zašto u Srbiji toliko često puca asfalt, i to na završenim i još neotvoreni­m deonicama koridora 10 i 11, pitanje je koje krije odgovornos­t svih u građevinsk­om lancu: od projektana­ta i izvođača radova, preko nadzornih organa, do putara koji održavaju saobraćajn­ice.

Posle deonice Ub - Lajkovac na koridoru 11, koja se ispočetka radi u dužini od 2,5 kilometara jer su se, prema izjavama ministarke građevinar­stva Zorane Mihajlović, pojavile ozbiljne pukotine zbog upotrebe loših materijala i loše gradnje domaćih izvođača “Puteva Užice” i “Planuma”, asfalt je popucao i na koridoru 10 u dužini od 150 metara na deonici između Proseka i Bancareva. Zajedničko i za jednu i za drugu deonicu je da su oštećene iako još nisu ni otvorene za saobraćaj. Ako se ima u vidu da se prošle godine potporni zid na koridoru 10 u Grdeličkoj klisuri srušio čak tri puta, javnost je opravdano zabrinuta za kvalitet građevinsk­ih radova na najvećim saobraćajn­icama u zemlji.

U JP “Koridori Srbije” ističu da su do sada izgradili više od 200 kilometara deonica autoputa koridora 10, a pojavile su se pukotine u dužini od 150 metara.

- Što se konkretnog slučaja tiče, na deonici Prosek - Bancarevo u toku otklanjanj­a nedostatak­a ćemo jasno utvrditi da li je bila greška izvođača ili su uzeti pogrešni parametri tla prilikom izrade projekta. Napominjem­o da troškove izvođenja radova na sanaciji ovog dela deonice neće snositi “Koridori Srbije”. Takođe ističemo da nijedan metar autoputa neće biti pušten u saobraćaj ukoliko ne ispunjava najviše standarde izgradnje - kažu u ovom preduzeću u kojem su još ranije istakli da izvođač, grčka kompanija “Terna”, ima obavezu da nedostatke otkloni o svom trošku, što mu je ugovorna obaveza i za šta postoje adekvatne ban-

 ??  ?? saniraju se novi nedostaci na Istočnom Kraku Koridora &% o trošku Izvođača radova firme „terna“
saniraju se novi nedostaci na Istočnom Kraku Koridora &% o trošku Izvođača radova firme „terna“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia