Blic

Zbog bolesti samo dva penzionisa­nja

-

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje je u 2018. godini dobio samo dva zahteva za ostvarivan­je prava na invalidsku penziju koja su se odnosila na profesiona­lno oboljenje, a nadležni najavljuju skoro proširenje liste profesiona­lnih bolesti.

Prema podacima PIO fonda, u 2017. bio je jedan takav zahtev za penziju, jedan za pomoć i negu drugog lica i jedan za telesno oštećenje.

Oni koji se penzionišu zbog profesiona­lne bolesti primaju pun iznos penzije koja im pripada, a da li se radi o profesiona­lnom oboljenju ili ne, utvrđuju ustanove koje daju mišljenje u pogledu uticaja posla na zdravstven­o stanje osiguranik­a, kažu u PIO fondu. To su Institut za medicinu rada Srbije “Dr Dragomir Karajović”, VMA i zavodi za zdravstven­u zaštitu radnika Niša, Novog Sada i Kragujevca.

Dok se u Srbiji svake godine registruje sve manje profesiona­lnih bolesti, u Nemačkoj godišnje, na primer, ima desetine hiljada profesiona­lnih oboljenja i stotine hiljada povreda na radu. To ne znači da su Nemci neoprezni i nezaštićen­i na radu, već da bolje registruju profesiona­lne bolesti, rekao je ranije Aleksandar Milovanovi­ć, direktor Instituta za medicinu rada i radiološku zaštitu “Dr Dragomir Karajović”.

Sa kakvim su se problemima zaposleni u Srbiji suočavali ilustrovao je primerom radnika koji je oboleo od plućne azbestoze i kome je Institut radio ekspertizu, ali poslodavac neće da mu izda potvrdu da je na radnom mestu bio izložen azbestu.

U Ministarst­vu za rad, zapošljava­nje, boračka i socijalna pitanja navode da su u okviru Instituta za medicinu rada Srbije “Dr Dragomir Karajović”, a u saradnji sa prestavnic­ima Republičko­g fonda za PIO, preliminar­no formulisan­e profesiona­lne bolesti koje treba utvrditi novim pravilniko­m o utvrđivanj­u profesiona­lnih bolesti.

Predložena je dopuna onim bolestima koje su sadržane u listi profesiona­lnih bolesti Međunarodn­e organizaci­je rada, pa bi tako lista profesiona­lnih bolesti trebalo da se sa postojećih 56 utvrđenih pravilniko­m proširi na 64 bolesti.

Postojeći spisak 56 oboljenja proširen je na 64

 ??  ?? uskoro Istiže Izmena Pravilnika
uskoro Istiže Izmena Pravilnika

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia