Blic

Porodilja osuđena na četiri godine zatvora

- M. B.

Sud u Beču proglasio je krivim 21 optuženog u postupku vođenom protiv srpske narko-bande, koja je osuđena za uzgajanje i prodaju narkotika.

Grupa je osuđena na ukupnu kaznu od 75 godina zatvora, a pojedinačn­o kazne se kreću od jedne i po do sedam i po godina. Vlasti su na nekoliko lokacija u Beču i na jugu Austrije zaplenili više od pola tone marihuane. Ipak, na kraju banda je osuđena samo za trećinu zaplenjeni­h narkotika.

Srpska narko-banda, kako je utvrđeno, kanabis uzgajala od 2016. godine na plantažama, nakon čega su se bavili prodavanje­m marihuane u velikim količinama.

Glavni optuženi, 32-godišnjak koji je označen kao jedan od vođe klana, optuživao se kao vlasnik deset plantaža kanabisa, međutim osuđen je samo za dve. On će iza rešetaka provesti pet godina zatvora. Devojka jednog od vođe, koja je prilikom hapšenja bila u drugom stanju, tvrdila je da je na plantaži završila zbog ljubavi i da je čistila i kuvala svom partneru, ali da nije imala nikakih dodira sa marihuanom. Ona je osuđena na četiri godina zatvorske kazne. Mediji su preneli da se žena porodila u zatvoru, čekajući presudu.

Najvišu kaznu zatvora od sedam i po godina dobio je “glavni električar” ove grupe, koji se brinuo za to da unutrašnje plantaže rade besprekorn­o.

Ministri pravde Austrije Jozef Mozer i Srbije Nela Kuburović razmtrali su juče mogućnosti da državljani Srbije osuđeni u Austriji, kao i državljani Austrije osuđeni u Srbiji, služe zatvorske kazne u svojim domovinama.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia