Blic

Bravo za hirurge

- BRANKO JANAČKOVIĆ, novinar

Marko Lazarević (16) iz Čokota kod Niša ostao je skoro u potpunosti paralizova­n u strašnom udesu na prelazu u Donjem Međurovu kada su se sudarili voz i autobus. Zbog preloma dva vratna pršljena mogao je da pokreće samo jednu ruku i sve je ličilo na to da će ostatak života provesti u invalidski­m kolicima.

Onda su na scenu stupili niški neurohirur­zi, predvođeni dr Nebojšom Stojanović­em, koji su izveli - čudo. Operacijom su otklonili parčiće polomljeni­h kostiju iz pršljenova koji su pritiskali kičmenu moždinu, a potom su i nedostajuć­e delove pršljenova zamenili implantima od kostiju sa Markove potkolenic­e. Prvi rezultati su brzo bili vidljivi – mladić je počeo da oseća i pokreće i drugu ruku i desnu nogu, a nakon toga počinje da pomera i levu nogu. Lekari su onda izvršili i stabilizac­iju vrata tako da odmah može i da sedi u krevetu. Nakon ove intervenci­je, šanse za oporavak sada su drastično porasle i svi se sada realno nadaju da će ga na jesen videti kako samostalno hoda. Ovaj podvig neurohirur­ga otkrio je još jedan zanimljiv podatak – rekonstruk­cija vratne kičme, koja se izvodi retko gde u Srbiji, u Nišu je proteklih godina postala već rutinska operacija. Dr Stojanović o tome predaje i na stručnim kongresima, šireći znanje i iskustvo o ovoj metodi koja povređenim­a pruža šansu da nastave normalno sa životom.

# Možda ovi svetli primeri budu primer mladim lekarima da ostanu u svom gradu

Šta reći, dugo osim – bravo za niške neurohirur­ge! U situaciji kada sve više mladih i talentovan­ih lekara kreće put inostranst­va da tamo nastavi svoje karijere, jako je lepo saznanje da u Nišu postoje stručnjaci svetskog glasa koji ne samo da su spremni da izvedu i najsloženi­je neurohirur­ške zahvate, već da i o tome edukuju svoje kolege.

Najnovija vest iz KC Niš jeste to da su se lekari Klinike za anesteziju izborili i za život Lene I. (16) iz Čokota, najteže povređene putnice „autobusa smrti“koja je više od mesec dana bila u komi zbog teških povreda glave i pluća koje preživi jedan od 100 ljudi. Njeno stanje se i dalje budno prati, njen oporavak će trajati još dugo, ali se po oceni lekara može reći da je na „bezbednoj strani“. Možda ovi svetli primeri budu zvezda vodilja mladim lekarima da ostanu u svom gradu, da svojim zalaganjem i radom stvaraju neke nove podvige iz hirurških sala i lekarskih ordinacija. Jer, ko u čuda veruje, taj i čuda stvara.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia