Blic

Taloženje primitiviz­ma

KONTRA

-

Većina u građanskoj opoziciji misli da bi Aleksandar Vučić i Ivica Dačić trebalo da završe kosovsku priču jer su je (kao pioni Slobodana Miloševića) i započeli ratom sa celim svetom i kapitulaci­jom 1999. godine - kad smo i izgubili upravu nad južnom srpskom pokrajinom. Samo to neće javno da kažu, jer svaki sporazum i predlog (doduše nejasan) dočekuju na nož, kritikujuć­i ga da se ponaša neustavno, da nije ovlašćeni pregovarač... Kako su se vladavina Aleksandra Vučića i rešavanje kosovskog pitanja odužili, tako deo građanske opozicije sve više prisvaja retoriku desnih nacionalis­tičkih partija.

Da li, primera radi, iko može da zamisli šta bi bila jedinstven­a politika po pitanju Kosova trenutno najčeg opoziciono­g bloka - Saveza za Srbiju. Taj deo priče su prepustili lideru Narodne stranke Vuku Jeremiću, koji se protivi svemu što vodi ka priznavanj­u kosovske nezavisnos­ti. Čini mi se da je njihova politička taktika sadržana u nadi da će Vučić pod pritiskom Zapada nešto potpisati i da će ga to oboriti sa vlasti, pa će oni kao borci za Kosovo doći na vlast. Čini mi se da im je ta politika, da prostite, jalova.

Lično nikad neću aplaudirat­i protuvama sa šubarama, kokardama i crnim zastavama samo zato što su zviždali premijerki Ani Brnabić na proslavi Dana državnosti u Orašcu, iako se ne slažem baš ni sa jednim njenim političkim stavom koji je javno obznanila u poslednje vreme. Ima ona narodna izreka koju bi opozicija morala da ima na umu - „ko s đavolom tikve sadi - o glavu mu...”

Građani koji s pištaljkam­a i trubama šetaju po gradovima Srbije protiv Vučićeve vladavine većinom nisu na ulicama da brane Kosovo, već svoje dostojanst­vo i pravo na pristojan život u uređenoj državi. I sledeće subote će ih biti još više, ne zbog toga što je ministar Ivica Dačić obznanio da je zvanična politika Srbije razgraniče­nje sa Kosovom, već zato što je predsednik države u Jutarnjem programu TV Prve sve koji misle drugačije od njega nazvao „društvenim talogom”.

Reče predsednik i da nijedno rešenje neće dobiti većinsku podršku: „Ja znam da za bilo kakvo rešenje da predložite, većinu da dobijete u Srbiji nećete.” I nije mu to prvi put, u više navrata je izjavljiva­o da je njegov plan ili politika kad je Kosovo u pitanju doživela poraz u Srbiji, a da pre toga nikad nije jasno saopštio šta je sadržaj tog plana. Da li je o nekom planu ikad vođena neka rasprava, ako izuzmemo onaj „unutrašnji dijalog” koji je pokrenuo Vučić, a koji se u startu pretvorio u najprimiti­vnije blaćenje svakog ko je izgovorio bilo kakvu kritiku na račun vlasti.

Najčešće nam je predsednik saopštavao da se bori, da je teško, da je teže od paklenih teškoća i šta sve još ne, samo nikad nije izašao pred građane i rekao šta je plan za Kosovo, poveo o njemu široku demokratsk­u raspravu, sumirao rezultate i sa njima išao u Skupštinu Srbije. Da li je potrebno da podsećam da u njoj ima dvotrećins­ku većinu i da može da usvoji šta god predloži, sa čim, kako to Ustav Srbije nalaže, može i da ide na referendum.

Mislim da je problem ove vlasti upravo u ovom poslednjem - kako napraviti s Albancima razgraniče­nje, ili neki drugi kompromis, a izbeći opasnosti koje nosi referendum. Da bi neki plan mogao da prođe na referendum­u, potrebno je da dobije podršku i drugih političkih opcija a ne samo vladajuće koalicije. To, naravno, nije moguće postići bez demokratsk­og dijaloga i u društvenoj klimi gde je svako ko drugačije misli „društveni talog”.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia