Blic

Kako je Denver ukrao Jokića

NAGETSI SU 2014. GODINE NADMUDRILI SVE U NBA LIGI I DOVELI SRPSKOG CENTRA Neverovatn­o zvuči da je Nikola, danas Ol star igrač, izabran na draftu tek kao 41. pik. Da je ostao bar još jednu sezonu u Evropi, 2015. bi bio među pet najtraženi­jih košarkaša, sma

-

darko nikolić

jokića koji je u četvrtoj od najznačajn­ijih

Nikola Jokić je jedna od najvećih NBA senzacija. Ali kako ga je to Denver otkrio i ukrao ispred očiju ostatka najjače lige na svetu?

Odgovor na to potražio je novinar “Denver posta” Majk Singer.

- Ljudi iz uprave Denver Nagetsa morali su da pobede u pravoj društvenoj igri koja se tiče stuba ekipe Nikole Jokića. Jer da ga nisu uzeli kao 41. pika na draftu 2014. godine, da nisu uspeli da sprovedu u delo taj odabir koji je temelj ovosezonsk­og iznenađuju­ćeg uspeha, pitali bi se koliko bi on visoko na draftu bio odabran da je ostao još jednu sezonu u Evropi zapazio je Singer.

Do tada bi ostatak lige već otkrio ono što su Nagetsi znali - da Jokić, iako možda nije izgledao tako, ima prirodni talenat za ovu igru. Ali teško da je neko sa strane mogao da predvidi da će Jokić, prvi Ol star igrač kluba posle osam godina, pokrenuti košarkašku renesansu u Denveru.

Negde u aprilu ove godine Nagetsi, trenutno drugi u Zapadnoj konferenci­ji, vratiće se u plej-of prvi put od 2012/13. Radili su na tome godinama. Koren tog oživljavan­ja kluba može da se Klint Kapela, budući pik prve runde, kog su odabrali Hjuston Roketsi, krilni centar iz Švajcarske, bio je u sastavu tog tima sveta na skupu u Portlandu i dobro se seća pomenute sedmice. Kapela je bio neobrađen, ali već veoma hvaljen talenat. Jokić ga je (na treninzima) razbio u paramparča­d nestvarnim radom nogu i lakom šuterskom rukom u reketu.

- Nikad vam on nije bio neki atleta - smeška se Kapela sad. Ali igrao je u Evropi, tamo je već sve živo radio. Sećam se da je ubacio nekoliko trojki u nizu, bio dobar na “postu”... Mnogi igrači iz Evrope vrlo brzo provale kako da igraju pametno i efikasno. Tako se kod nas i igra. pronađe u aprilu 2014. kada su (tada 19-godišnjeg) 213 centimetar­a visokog centra iz Srbije Jokića spazili na “Hups samitu” u Portlandu. Tradiciona­lno godišnje okupljanje košarkaški­h talenata po pravilu okupi desetine NBA moćnika, a upravo je tu, u trening centru Portland Trejl Blejzersa, Jokić pokazao da može da se nadmeće sa talentima NBA kalibra.

I dok su mnogi predstavni­ci klubova videli Jokića kao visokog, još neizrezbar­enog do kraja centra, a bili odbijeni odsustvom klasične fizičke građe koja se od igrača na takvoj poziciji očekuje, Nagetsi su gledali iza te estetike. Videli su lukavog košgetera koji ima osećaj za šut.

Jedina prepreka bila im je kako obezbediti da on bude i dalje dostupan na draftu u junu te godine kada oni budu birali. Deset dana pre tog drafta, Jokićev menadžer (Miodrag - Miško Ražnatović) je rekao da je spreman da povuče svog klijenta sa te lutrije. Nagetsi su ga zamolili da razmisli o tome garantujuć­i mu da će tog njegovog igrača uzeti kao 41. pika, za šta smo dobili potvrde od dva NBA izvora.

On je pristao, a Nagetsi su tako pronašli svoj dijamant u drugoj rundi NBA drafta.

Logično pitanje, skoro pet godina kasnije, jeste kako je toliko mnogo timova propustilo da odabere Jokića?

- To vam nije neka egzaktna nauka. Nikola do tog momenta sa svojim statističk­im brojkama u Evropi nije bio neko ko bi se odmah istakao, a sigurno da je i onakvo njegovo telo lako moglo da dovede do silnih pitanja i sumnji - kaže Tim Koneli, predsednik košarkaški­h operacija Denver.

Nikola Jokić vodi Denver ka prvom učešću u plej-ofu još od 2013. godine

 ??  ?? u denveru su prepoznali pun potencijal nikole
sezoni već jedan košarkaša u nba ligi
u denveru su prepoznali pun potencijal nikole sezoni već jedan košarkaša u nba ligi

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia