Blic

Kosovski čvor rešiti pre izbora u SAD

- Ivana mastilović jasnić

Predsednik SAD stupiće na dužnost prvog dana 2021. Praksa je da se pola godine pre isteka mandata ne donose velike odluke, a pitanje je kako će izgledati novi sastav Bele kuće.

Amerika se aktivno uključila u rešavanje kosovskog problema. Tamošnja administra­cija pritiska Prištinu da povuče takse na robu iz Srbije kako bi dve strane posle višemesečn­og vakuuma ponovo sele za pregovarač­ki sto, a i sam Tramp poslao je pisma predsednik­u Srbije Aleksandru Vučiću i Hašimu Tačiju u kojem apeluje na njih da učine sve, jer nikada nisu bili bliže istorijsko­m dogovoru.

Iako se još ne zna ko će stati na crtu Trampu, promena administra­cije i dolazak demokrata svakako bi uticali i na dešavanja u ovom regionu.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenjuje u izjavi za “Blic” da bi odlazak Trampa bio loš za rešavanje kosovskog čvora.

- Ne bi nam to odgovaralo. Ponovo će biti ultimatum - sve je već rešeno, Kosovo je već nezavisno i na nama je samo da ga priznamo navodi Dačić.

Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku veruje da bi i nova administra­cija ostala na istom tragu kada je reč o rešavanju ovog pitanja.

- Nova administra­cija imala bi jednako odlučan pristup da se ovo pitanje reši. Štaviše, pritisak za okončanje dijaloga bi bio još izvesniji i jači. Osim toga, američki uticaj bi nesporno bio jači u odnosu na kosovsku stranu, a i okviri za konačno rešenje bi bili mnogo više okrenuti zahtevima Prištine - navodi Đukanović za “Blic”.

Izbori u SAD trebalo bi da se održe na jesen sledeće godine, a onaj ko dođe na mesto predsednik­a ili eventualno zameni Trampa, stupa na dužnost 1. januara 2021.

Marko Savković iz Beogradsko­g fonda za političku izuzetnost ističe da je ostalo još malo vremena za postizanje konačnog rešenja kada je reč o Kosovu.

- Ono što se uradi u prvoj polovini 2020. godine - uradilo se. Posle toga, pravilo je da se ne rade velike stvari i sve

drugačije bi bilo suprotno praksi - navodi Savković uz konstataci­ju da je za Srbiju negativno svako dalje odlaganje rešavanja problema.

On kaže da je ishod izbora u Sjedinjeni­m Državama teško predvideti jer još nije jasno ko će biti izazivač Trampu, a i sam Tramp ima ozbiljne šanse za novi mandat. Korekcija koja se, kako navodi, desila u američkom pristupu nije apsolutna, a to se, kako ističe, vidi i na primeru Venecuele kada je američki ambasador rekao da je Srbija na pogrešnoj strani istorije.

Na pitanje da li bi eventualno postizanje sporazuma značilo Trampu na unutrašnje­m planu, Savković odgovara potvrdno.

- Svi predsednic­i SAD imaju svoje velike trenutke. Bil Klinton, recimo, imao je svoj momenat sa Peresom i Arafatom. Uvek je značajno predstavit­i se kao veliki mirotvorac i poslati poruku. Nije tačno da nije zaintereso­van za dešavanja u svetu - zaključuje Savković.

Američki izbori nisu jedini koji bi mogli da utiču na dešavanja oko Kosova. Zbog trenutne napetosti i neslaganja, sve češće se može čuti da će i Priština raspisati prevremene izbore. Iako glavni akteri tvrde da vlada za sada opstaje, jasno je da stvari mogu da eskaliraju svakoga dana. Predsednik Hašim Tači i predsednik Skupštine Kadri Veselji s jedne strane, i premijer Ramuš Haradinaj s druge, različito gledaju na ukidanje taksa na robu iz Srbije, a rasplet situacije očekuje.

Osim toga, na proleće će biti održani i izbori za Evropski parlament posle čega će se promeniti sastav i Evropske komisije, a jedan komesar biće iz okruženja mađarskog premijera Viktora Orbana, italijansk­og vicepremij­era Matea Salvinija, Jaroslava Kačinskog. Orban i Salvini imaju tesne veze sa Putinom. Nova Evropska komisija će ojačati ulogu Putina na Balkanu, a rešenje bi time moglo biti sve dalje.

 ??  ?? Čeka izazivača: donald tramp
Čeka izazivača: donald tramp
 ??  ?? višemesečn­a pauza u dijalogu: vučić i tači sa federikom mogerini
višemesečn­a pauza u dijalogu: vučić i tači sa federikom mogerini

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia