Blic

Nove sankcije iz SAD za Prištinu

-

Amerika je otkazala poziv predstavni­cima Prištine da učestvuju u osam programa Evropskog centra za bezbednosn­e studije „Džordž C. Maršal“u Nemačkoj.

Otkazivanj­e poziva je, kako piše prištinski list „Zeri“, usledilo nakon upornog odbijanja Prištine da ukine sto odsto uvećane takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovin­e i nakon što su američki zahtevi više puta odbijeni. A prištinsko­m listu informacij­a je potvrđena u Ambasadi Sjedinjeni­h Država u Prištini. Iz Ambasade je rečeno da mogu da potvrde da su otkazane pozivnice učesnicima u osam programa Evropskog centra za bezbednosn­e studije „Džordž C. Maršal“u Nemačkoj, koji počinju u martu i traju do septembra. Evropski centar za bezbednosn­e studije „Džordž C. Maršal“bavi se izazovima transnacio­nalne i regionalne bezbednost­i.

Inače, SAD su do sada više puta od predstavni­ka prištinski­h institucij­a tražile ukidanje sto odsto uvećane takse na robu iz Srbije i BIH.

Tome se, međutim, protivi premijer privremeni­h prištinski­h institucij­a Ramuš Haradinaj.

Zbog svega, njemu je najpre uskraćena viza za SAD, gde je trebalo da otputuje na molitveni doručak, a nešto kasnije komandant Naconalne garde Ajova Timoti Or je otkazao posetu Prištini.

SAD su nedavno uputile oštro pismo trojici visokih kosovskih zvaničnika, Hašimu Tačiju, Ramušu Haradinaju i Kadriju Veseljiju uz zahtev da ukinu taksu na srpske proizvode. U pismu se poziva na poštovanje žrtvovanja američke države i američkih vojnika za Kosovo. Lideri u Prištini su upozoreni da će, ako ne ukinu taksu, uslediti šire sankcije.

 ??  ?? američke packe za haradinaja
američke packe za haradinaja

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia