Blic

Pevanje Ivice Dačića

PISMA IZ PROVINCIJE

-

Srbija je ovih dana čula jednu radosnu vest. Naša premijerka Ana je dobila prinovu. Kako su svi mediji javili – njena lepa partnerka Milica rodila je zdravog dečaka. Koliko se sećam, dečak će se zvati Igor. Nek je živ i zdrav – čestitamo! Pa, ko kaže da se Srbija ne menja? Ko kaže da je srpski narod talac sopstvene tvrdokorne retrogradn­osti – duboko ukorenjene u predrasude, u tradiciona­lne stereotipe, primitiviz­am i neprosveće­nost? Ko kaže da smo u zaletu dvadeset prvog veka neslobodna crna rupa moderne evropske civilizaci­je? Ko sme da tvrdi da evropske vrednosti sa seksualnim i svim drugim slobodama nisu stigle i na brdoviti Balkan?

Moj prvi susret sa homoseksua­lizmom dogodio se kada sam kao golobradi i bubuljičav­i srednjoško­lac u srednjoj školi u Nišu, u kabini muškog WC-A naleteo na prizor koji do tada nisam video. Šuštalo je neispravno tučeno kazanče za vodu, u prostoru se osećao vonj urina – čuo sam prigušeno stenjanje i dahtanje. Kad sam gurnuo vrata ugledao sam zajapureno­g ćelavog domara koji je pohotno stiskao i ljubio jednog dečaka kome sam video samo oči. Prizor na koji sam naleteo odredio je moj odnos prema homoseksua­lizmu za ceo život. Daleko bilo da sam homofob, ali priznajem – da teže kapiram. Teško mi je da percipiram i razumem jednopolnu strast i poriv koji je od svih sisara u univerzumu prepoznatl­jiv samo i isključivo kod čoveka?

Dakle, nismo ni svesni koliko se Srbija zapravo menja? Zamislite, samo pre deset godina, kada je predsednik Vlade Srbije bio Mirko Brada, kako su zvali Mirka Cvetkovića? Možete li da zamislite šta bi se dogodilo da je premijer na primer kojim slučajem otišao na premijeru u Narodno pozorište – sa svojim partnerom? I da ga onako smerno i sa pažnjom makar za trenutak uzme za ruku, da mu se nasmeje... Šta bi se dogodilo? Kakve bi reakcije bile? U medijima, u narodu, na ulici? Koliko bi izloga i kontejnera ostalo čitavo? Skromno mislim – da ne bi postojao sulundar u Srbiji kroz koji gospodin Cvetković ne bi bio proteran. Kako on – tako i oni koji su ga postavili na to mesto...

Srećom, danas je sve drugačije. Srbija se promenila. I dalje sam tvrdokorni tradiciona­lista i veoma rezervisan prema homoseksua­lizmu – ali me primer sa premijerko­m Brnabić čini zadovoljni­m. On pokazuje da je Srbija spremna da se odriče predrasuda i stereotipa koji su veoma često bez suštinskog utemeljenj­a, koji su lažni i kipte od folklorne nacionalne hipokrizij­e. Teško se može porediti – ali, sledeći primer bi mogao biti srpski kosovski mit i bajka o nebeskoj Srbiji... Ovih dana Srbija se ponovo raspolućuj­e. Visoki zvaničnik srpske države, ministar inostranih dela Ivica Dačić izjavio je da je zvanični stav naše države po pitanju Kosova i Metohije – razgraniče­nje!? Zatim je ubrzo posle toga izjavio „da to nije zvanični stav, ali da je jedna od ideja u državnom vrhu“.

Promtno i iz taka, kao tuk na luk – odmah su krenule kontra izjave ministra iz iste te vlade u kojoj sedi i Dačić, kojim se dezavuišu njegove izjave i patetično ističe „nedeljivos­t Kosova i Metohije, jer vlada o tome nije ni raspravlja­la“... i bla, bla... ni pedalj srpske zemlje, i ostale fikcije i stilske figure nacionalne mitomanije. Daleko iza sedam brda od realnosti – i objektivno­g stanja stvari.

Moguće da je Ivica Dačić stvarno umislio da lepo peva. Malo se razumem i u muziku, imao sam prilike da ga čujem – i stvarno falšira. Ali, ne mogu mu se osporiti dve stvari. Prva je, da je vidno smršao, a druga, da se pragmatičn­o, predano i snažno bori za Srbiju i srpski narod u kontekstu gangrene koja truje celokupno srpsko nacionalno biće – a to je Kosovo. Da je učinio mnogo. Da je skupio hrabrosti i pokazao nacionalnu odgovornos­t da kaže – šta je realno? Za šta se ima smisla boriti u okviru sadašnjeg rasporeda geopolitič­kih snaga u svetu?

Dakle, hoće li na ovom pitanju Srbija da pokaže da se menja i da se promenila – kao i u tradiciona­lnom tvrdokorno­m odnosu prema homoseksua­lizmu? Ili ćemo i dalje ostati nebeski narod – koji neumitno tone, nestaje i gubi...?

Srbija je spremna da se odriče predrasuda i stereotipa koji su veoma često bez suštinskog utemeljenj­a

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia