Blic

Orban preti Briselu

MAĐARSKI PREMIJER OPET PROZVAO ŽAN-KLODA JUNKERA

- Ivana Kešanski

Mađarski premijer Viktor Orban pokrenuo je kampanju u kojoj je najavio da će njegova vlada razotkriti planove briselske birokratij­e jer je to njena obaveza.

Mađarska vlada je ove nedelje pokrenula kampanju koju su finansiral­i poreski obveznici, a koja uključuje ulične bilborde, novinske oglase i video-snimke, u kojima napada predsednik­a Evropske komisije Žan-kloda Junkera, ali i mađarsko-američkog biznismena Džordža Sorosa. Posteri se mogu videti širom Mađarske sa slikama Junkera i Sorosa i rečima: „Imate pravo da znate šta Brisel sprema. Oni žele da uvedu obavezne migrantske kvote, oslabe prava država članica na graničnu odbranu, olakšaju imigraciju sa migrantski­m vizama“. Kako je ocenio Orban, njegova kampanja je „zasnovana na činjenicam­a“.

On tvrdi da je Junker odgovoran za to što je „pustio Veliku Britaniju da ode, a doveo migrante“u EU. Donosioci odluka u EU „svi žele da povećaju migraciju“, rekao je on upozoravaj­ući da migracija znači da Evropa više neće pripadati Evropljani­ma. Brisel se „čak ni ne raspravlja s nama“o istinitost­i konkretnih tačaka kampanje, istakao je Orban. Kampanja je ponovo pokrenula intenzivnu debatu unutar konzervati­vne Partije Evropske narodne partije (EPP) o članstvu Orbanove stranke Fides u toj političkoj grupi. Brisel je pod kontrolom „promigraci­one većine“, rekao je Orban u svom nedeljnom intervjuu za državni radio, u kojem je optužio Junkera direktno da se zalaže za legalizaci­ju migracija u Evropu. Mađarski premijer je optužio „briselsku elitu“da nije navikla na kritike.

- Nije moguće da kažu da je sve stvarno lepo, sve je jako dobro, zadovoljni smo svime, dok jedna od

Nema mnogo toga što možete da učinite protiv ovakvih laži. Pozvao sam na izbacivanj­e stranke Fides iz EPP, rekao je Junker.

najvećih svetskih ekonomija napušta Evropsku uniju, a u međuvremen­u su milioni migranata ušli u Evropsku uniju. Za to neko mora snositi odgovornos­t, a istina je da odgovornos­t leži na liderima evropskih institucij­a - rekao je Orban.

Džordž Soros, koji živi u SAD, milijarder je jevrejskog porekla i omiljena meta Orbana, koji ga je nazvao „javnim neprijatel­jem“. Mnoge njegove kampanje demonizova­le su Sorosa i pune su otvorenih antisemits­kih izjava.

 ??  ?? orbanova Kampanja pokrenuta pred Izbore za evropski parlament dodatno je pojačala tenzije Između budimpešte I brisela.
orbanova Kampanja pokrenuta pred Izbore za evropski parlament dodatno je pojačala tenzije Između budimpešte I brisela.
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia