Blic

„Vinča” dobila novog v. d. direktora

UPRAVNI ODBOR INSTITUTA ZA NUKLEARNE NAUKE ODRŽAO SEDNICU

- A. Janković

Upravni odbor Instituta za nuklearne nauke “Vinča” poslao je Ministarst­vu prosvete, nauke i tehnološko­g razvoja predlog za imenovanje Zlatka Rakočevića na mesto v. d. direktora “Vinče”, saznaje “Blic”.

Ova odluka donesena je na jučerašnjo­j sednici Upravnog odbora Instituta, a Rakočević je bio jedini kandidat za ovo mesto. On je do sada bio direktor Laboratori­je za atomsku fiziku (LAF). Glasovima pet prema jedan Rakočević je odneo pobedu, a predlog za novog v. d. direktora poslat je Ministarst­vu nauke na odobrenje. U Ministarst­vu se očekuje da stigne predlog za imenovanje novog vršioca dužnosti direktora, Zlatko Rakočević je bio jedini kandidat za v. d. direktora. U prvom krugu glasanja tri glasa su bila za, dva protiv i jedan uzdržan, pa je glasanje ponovljeno. U drugom krugu Rakočević je izabran sa pet glasova za i jednim protiv - rekao je izvor našeg lista iz Ministarst­va. Kako “Blic” saznaje, resorno ministarst­vo će prihvatiti pregled, te je gotovo izvesno da nakon niza malverzaci­ja i urušavanja, ova naučna ustanova konačno “vidi svetlo na kraju tunela”.

- Kada je u pitanju Centar za motore pri Institutu, čiji je direktor bio nedavno uhapšeni Branko Spajić, Ministarst­vu je cilj da se situacija što pre stabilizuj­e i da se svi vrate normalnom radu. Ideja je da se što pre raspiše konkurs i da kolektiv iznedri trajno rešenje jer nije praksa da se v. d. status drži dugo. Mi nemamo nijedan v. d. status u institutim­a, osim tamo gde je direktoru produžen mandat zbog izbora novog - kaže izvor “Blica”.

Kako nezvanično saznaje naš list, rukovodila­c Centra za motore će najverovat­nije biti dr Željko Šakota - doktor tehničkih nauka, sa zvanjem naučnog saradnika

I Centar za motore će dobiti novog rukovodioc­a, najverovat­nije će to biti dr Željko Šakota - doktor tehničkih nauka.

u Centru od 1985. godine. Inače, Rakočević dolazi na mesto bahate direktorke Milice Marčete Kaninski, koja je nakon niza tekstova u „Blicu“gde su otrivene njene brojne afere i pronevere, a njen muž nedavno uhapšen zbog primanja mita, pod pritiskom javnosti podnela ostavku na funkciju. Inače je i trebalo da bude smenjena, ali je ona preduhitri­la Upravni odbor Instituta i sama podnela ostavku. Otkako je postavljen­a na to mesto, Marčeta Kaninski je podigla plate svom mužu, njegovom bratu i sestri, ali i potrošila milione na luksuzne automobile, stilski nameštaj i “reklamni materijal”. Zahvaljuju­ći uzbunjivač­ima, otkriveno je da je direktorka svom suprugu podigla zaradu na 270.000 dinara.

 ??  ?? usvojena ostavka bivše direktorke milice marčete Kaninski
usvojena ostavka bivše direktorke milice marčete Kaninski

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia