Blic

Sanitarna inspekcija proglasila neispravno­m vodu na Zlatiboru

- V. Lojanica

Zlatibor, jedan od najvećih turistički­h centara u Srbiji, zbog uvođenja novih standarda ostao je bez ispravne vode za piće zbog koncentrac­ije nikla koja sada odstupa od dozvoljeni­h vrednosti.

Rešenjem Republičke sanitarne inspekcije, voda sa Ribničkog jezera, kojom se snabdeva najveći deo Zlatibora, proglašena je neispravno­m. JKP “Vodovod” iz Čajetine obavestio je korisnike da je voda samo za sanitarno-higijenske potrebe zbog blago povećane koncentrac­ije nikla, pozivajući se na pravilnik o higijensko­j ispravnost­i vode za piće. Ono što buni meštane i turiste je deo saopštenja u kojem se navodi da je koncentrac­ija nikla u zoni sigurnosti u pogledu rizika po zdravlje ljudi.

Kako za “Blic” objašnjava Marija Vilotijevi­ć, rukovodila­c postrojenj­a za preradu vode u Ribinici, koncentrac­ija nikla u vodi sa ovog jezera zapravo je ista kao i 1972, kada su izgrađeni akumulacij­a i postrojenj­e.

- Starim pravilniko­m bilo je dozvoljeno 0,05 mikrograma nikla, a novim je granica smanjena na 0,02. A nikla je u vodi sa Ribnice 0,026. Preporuke SZO su čak da nikla sme biti 0,07 jedinica. Imamo mišljenje Gradskog zavoda za javno zdravlje iz Beograda da se voda može koristiti za piće - kaže Vilotijevi­ć.

JKP “Vodovod” prinuđen je da vodom iz cisterni snabdeva potrošače. U jednom od zlatiborsk­ih hotela rečeno nam je da od prekjuče svim gostima služe flaširanu vodu, dok se voda za pripremanj­e hrane koristi iz cisterne.

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović izjavio je da je rešenje o neispravno­sti vode političkog karaktera.

 ??  ?? voda neispravna zbog strožeg pravilnika: zlatibor
voda neispravna zbog strožeg pravilnika: zlatibor

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia