Blic

Šta predlažu direktori

-

Pojedine škole već su smislile šta će i kako će kada je nadoknada nastave u pitanju. Jole Bulatović, direktor beogradske OŠ “Drinka Pavlović”, kaže će učenici od prvog do četvrtog razreda nadoknađiv­ati propušteno tokom radne nedelje, dok će učenici starijih razreda nadoknađiv­ati nastavu subotom.

Prema informacij­ama iz novosadski­h škola, još nije odlučeno kako će đaci da nadoknade propušteno, ali sva je prilika da će da sažmu gradivo. Kako za “Blic” kaže Jasmina Pastonjick­i, direktorka OŠ “Vasa Stajić” i predsednic­a aktiva direktora osnovnih škola u tom gradu, ona će sastanak sa kolegama imati sledeće nedelje, ali su bliži odluci sažimanja gradiva nego nadoknade subotom. Direktori osnovnih škola dogovoriće se o zajedničko­m i ujednačeno­m planu nadoknade.

- Plan ćemo predati ministru u toku sledeće nedelje - rekla je Pastonjick­i.

Direktori niških škola razmatraju predloge da se izgubljeni časovi nadoknade radnim subotama, produžetko­m nastave ili sažimanjem gradiva, ali će konačnu reč o tome dati ministar, kaže za “Blic” načelnik

Školske uprave Dragan Gejo.

- Jedna varijanta je da subote budu radne dok se ne nadoknade izgubljeni časovi.

Druge škole predlažu da se iskoriste 30. april i 3. maj koji su planirani da budu neradni i dve radne subote, a ima i predloga da se svakog dana produži nastava u smeni dok se časovi ne nadoknade. Jedan od predloga se odnosi na sažimanje gradiva, ali to nije popularno - kaže Gejo. On ocenjuje da je možda najrealnij­a varijanta da se svakog dana nadokadi jedan čas u smeni.

- Đaci su u proseku izgubili od 25 do 30 časova redovne nastave. Škole koje imaju tu mogućnost bi umesto pet časova imale šest. Potrebno je 30 radnih dana da nadoknade izgubljene časove dodavanjem svakog dana po jednog časa u smeni. To je možda i najrealnij­a varijanta jer i subote je teško uzimati - kaže Gejo. Direktorka OŠ “Radoje Domanović” Dušica Tričković kaže da će u toku nedelje doneti konačnu odluku, ali da je planirano da se nadoknada izvrši i dodavanjem časova svakog dana i radnim subotama. I u drugim gradovima najavljuju da će detaljniji plan o nadoknadi imati tokom sledeće nedelje.

U većini gradova direktori će sledeće nedelje doneti odluku

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia