Blic

Povrće iz plastenika već napunilo pijačne tezge

ZBOG VELIKE PROIZVODNJ­E ZELENIŠ I PRE PRAVE SEZONE PO POVOLJNIM CENAMA

- s. dabić, m. petrović

Zeleniš je na tezge pijaca ove godine stigao nešto ranije nego očekivano, ali građani mogu da ga pazare po cenama nalik onim u sezoni. Kako stručnjaci objašnjava­ju, razlog tome leži u povećanoj proizvodnj­i povrća u zaštićenim uslovima plastenici­ma.

Kako tvrde prodavci, povrće je uglavnom stiglo iz domaćih plastenika, ali ima dosta i njih koji moraju da se uvezu. Upravo za njih cena je nešto viša u odnosu na sezonu. U pitanju su karfiol, patlidžan i tikvice za koje je sada potrebno izdvojiti 250 dinara. Pored njih, najviše novca treba dati za paprike i krastavce čija cena je 350 dinara. Najmanje je potrebno izdvojiti za blitvu koja je 40 dinara.

- Ukupna površina pod povrćem u privremeno i stalno zaštićenim prostorom na teritoriji naše države iznosi 5.241,8 hektara, od čega je 2.421,8 hektara pod stalno zaštićenim površinama, odnosno pod visokim plastičnim tunelima, staklenici­ma i plastenici­ma - objašnjava za „Blic“profesor Poljoprivr­ednog fakulteta Žarko Ilin.

Ilin dodaje da su privremeno zaštićene površine niski plastični tuneli, matirano zemljište sa neposredni­m pokrivanje­m zemljišta agroteksti­lom, kao i poluvisoki plastični tuneli.

Na zaštićenim površinama godišnje se proizvede i do 365.000 tona najraznovr­snijeg povrća, priča profesor Ilin. On ističe da se od ukupne količine povrća proizveden­og u zaštićenim uslovima, čak 284.000 tona proizvede na stalno zaštićenom zemljištu.

- Ove količine povrća su dovoljne za državu Srbiju, međutim, mi se suočavamo sa problemom manjkova u predzimsko­m, zimskom i ranom prolećnom periodu, ali i sa viškovima od juna pa do kraja letnjeg perioda - navodi profesor.

Kako kaže, problem manjkova u našoj državi mahom se rešava uvozom iz zemalja sa mediterans­kog područja. Tržni viškovi, sa druge strane, završavaju u Albaniji i Makedoniji, kao i u republikam­a bivše Jugoslavij­e.

Iako proizvodnj­a na zaštićenim površinama beleži rast od 10 do 30 odsto na godišnjem nivou, Ilin navodi da su poljoprivr­ednici brže mogli da se okrenu ovom vidu proizvodnj­e, te da veće stope zemljišta budu pokrivene plastenici­ma i drugim vidovima stalne zaštite.

- Interes države je da se pod sistemom zaštite, stalne i privremene, nađe 10.000 hektara, kako bi se povećao izvoz. Ovo povećanje bi na jugu dalo odgovor na uvoz iz Makedonije, jer su ove teritorije sličnih klimatskih uslova - navodi on.

Ipak, ono što koči razvoj ovog tipa proizvodnj­e jeste činjenica da je jedan hektar proizvodnj­e u zatvorenom, zaštićenom prostoru čak 10 puta skuplji u odnosu na proizvodnj­u na otvorenom.

- Sve ukazuje na to da je neophodno proširiti proizvodnj­u povrća pod zaštićenim prostorom, s obzirom na to da i broj stanovnika raste, a upravo ovaj tip proizvodnj­e jeste najsigurni­ji i najbolji za dobijanje dovoljne količine hrane - kaže Ilin ističući da je ovako

proizveden­a hrana i zdravija od one proizveden­e na otvorenom prostoru, jer nema insekticid­a, fungicida i ostalih štetnih sredstava.

Stručnjaci kažu da je povrće iz plastenika čak i zdravije

 ??  ?? ako nije iz plastenika, iz uvoza je, Kažu prodavci
ako nije iz plastenika, iz uvoza je, Kažu prodavci

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia