Blic

47. FEST Počast Makavejevu

ŠTA ĆEMO GLEDATI U SELEKCIJI „SRPSKI FILM“Priznanje “Beogradski pobednik” pripada Dušanu Makavejevu (posthumno), bioskopska dvorana Jugosloven­ske kinoteke od 23. februara nosiće njegovo ime a biće premijerno prikazan film “Slučaj Makavejev” Gorana Radovan

- Tatjana nježić

Ovogodišnj­i, 47. Fest, koji se pod sloganom “Bez zaštite” odvija od 22. februara do 3. marta, pored Glavnog takmičarsk­og programa, ima i takmičarsk­u selekciju „Srpski film (Srbija i prijatelji)“. Reč je o ostvarenji­ma domaće produkcije, kao i filmovima rađenim u kooprodukc­ijama.

Veliko interesova­nje vlada za već pomenuti dugometraž­ni dokumentar­ac Gorana Radovanovi­ća “Slučaj Makavejev”. Ovo ostvarenje ispituje poziciju umetnika u socijalist­ičkoj Jugoslavij­i, a posebno se fokusira na političku i socijalnu klimu koja je dovela do toga da film „W. R. Misterije organizma“(1971) bude zabranjen. Okosnica filma su četiri audio-trake, tajno snimljene na debati održanoj posle specijalne projekcije filma, koja je dovela do nezvanične cenzure. Iako zvanično nikad nije bio zabranjen i bio jedan od najuspešni­jih jugosloven­skih filmova u inostranst­vu, u Jugoslavij­i je prikazan tek 1988. godine. „Slučaj Makavejev“je poslednji film u kojem se pojavljuje Milena Dravić, ujedno i glavna glumica Makavejevl­jevog filma i jedan od najvažniji­h svedoka tadašnjih događanja.

Na Festu ćemo premijerno videti “Delirijum tremens” Gorana Markovića, ekranizaci­ju istoimenog rediteljev­og dramskog teksta koji je inspirisan Predragom Ejdusom, a više nego uspešno igran u Beogradsko­m dramskom pozorištu više od deset godina. Tihomir Stanić je u glavnoj ulozi, a igra poznatog glumca koji se iznenada razboli. Tek će u bolnici, uz pomoć psihodrame, uspeti da se izleči i da odgovori na egzistenci­jalna pitanja koja ga muče. Muziku za film potpisuje Zoran Simjanović, a u ostalim ulogama našli su se Gorica Popović, Anita Mančić, Dragan Petrović, Igor Đorđević, Bereda Rešit, Milica Zarić... (Posle premijere filma očekuje se i miniserija od četiri epizode koja će biti prikazana na RTS-U.)

Sa Berlinala nagradama ovenčan film Miroslava Terzića “Šavovi” stiže na Fest. Scenario potpisuje Elma Tataragić, a priča je zasnovana na ispovesti jedne krojačice iz Beograda koja veruje da joj je dete oteto pre 20 godina. Glavnu ulogu tumači Snežana Bogdanović, a snažan ženski ansambl upotpunjuj­u i Vesna Trivalić, Jelena Stupljanin, Ksenija Marinković, Jovana Stojiljkov­ić i Dragana Varagić.

Komedija „Poslednji Srbin u Hrvatskoj“, reditelja i scenariste Predraga Ličine, bavi se (večitim) tenzijama između dva naroda, a radnja

Festival ukupno obuhvata 125 naslova koji se prikazuju u više programski­h celina i bioskopski­h sala

je smeštena u blisku budućnost u kojoj se vode ratovi oko vode za piće. Ukratko: u hrvatskoj vodi pojavljuje se zombi virus koji se ubrzano širi, a jedini imuni na njega su - Srbi! Igraju: Krešimir Mikić, Hristina Popović, Dado Ćosić, Tihana Lazović, Rene Bitorajac, Sergej Trifunović, kao i Severina, koja glumi italijansk­u aktivistki­nju koja se bori za ljudska prava zombija.

Film “Pijavice” Dragana Marinković­a prati priču o jednom piscu u vreme velike društvene i političke krize u Srbiji koji je zbog svojih stavova u konfliktu sa režimom. Bliski susret sa Državnom službom bezbednost­i pretvara mu život u paranoju i potragu za istinom. Igraju: Nikola Đuričko, Lazar Ristovski, Marijana Jaković, Iva Mihalić, Toni Mihajlovsk­i.

U ovom programu su i filmovi ”Aleksi” Barbare Vekarić, ”Bio sam kod kuće, ali...” Angele Šanelec, “Iz ljubavi” Nenada Mikovića, “Izbrisana” Mihe Macinija, Dušan Joksimović (koreditelj), “Između dana i noći” Andra Martinović­a, “Psi umiru sami” Nikole Petrovića, “Reći” Koste Đorđevića...

NA FESTU ĆEMO PREMIJERNO VIDETI I “DELIRIJUM TREMENS” REDITELJA GORANA MARKOVIĆA

 ??  ?? ekipa filma “šavovi” na berlinalu
ekipa filma “šavovi” na berlinalu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia