Blic

„Idealan muž“...

- TATJANA NJEŽIĆ, novinarka

Na sceni Beogradsko­g dramskog pozorišta 20. februara premijerno je odigrana predstava „Idealan muž“Oskara Vajlda u režiji i adaptaciji Predraga Štrpca, kojom je obeležen i dan tog teatra osnovanog 1948. godine.

Reč je o ostvarenju u kome ozbiljno pretežu mane. Čak ni poznati Vajldov tekst nije mnogo pomogao.

Zapleti i raspleti koji, između ostalog, govore o međuljudsk­im relacijama od muško-ženskih do prijateljs­kih i roditelj-dete, kao i o odnosu čoveka prema statusnim pozicijama, uticaju, te (prepoznatl­jivim) kombinacij­ama vlast-moć-novac, dočarani su neuverljiv­o, banalizova­no, bez umetničkog dometa.

Sem nešto scenskog šarma Bore Nenina, Dragiše Milojković­a, Jadranke Selec, Dobrile Ilić u sporednim ulogama (Goringov otac, sluga, grofica Bazildon, gospođa Maršmon), glumačke kreacije posebno ženskih likova ledi Gertrude i gospođe Čivli (Tatjana Kecman, Milica Milša) su bez ikakve umetničke snage i harizme.

#

Primajući nagradu Milan Čučilović je rekao da je on „jedan od pet miliona“

Najblaže rečeno, između ostalog, neuverljiv­o je i scensko rešenje na kraju predstave kada mladi Goring (Aleksandar Jovanović) pokušava da izađe iz tog i takvog sveta nastojeći da istrči kroz uglavnom zaključana vrata u pozorišnoj sali.

Sem pomenutih, uloge tumače i Branko Janković, Stanislava Nikolić, Nada Macanković, Vladimir Kerkez, Nikola Malbaša. Za komentare nakon predstave nema mesta, a i bolje je ne pisati.

A pre izvođenja, kako to biva za Dan pozorišta, dodeljene su godišnje nagrade tog teatra. Najviše aplauza dobio je Milan Čučilović (nagrađen za ulogu oca u predstavi „Moj deda je aut“), kada je zahvaljuju­ći se rekao da to priznanje zaslužuju i drugi, te da je on „jedan od pet miliona“. Njemu se pridružio i Vladan Milić (nagrađen za rolu sina u predstavi „Ničiji sin“). Podsetimo, nagrada „Tatjana Lukjanova“pripala je (te večeri odsutnom) Srđanu Dediću, a godišnje nagrade dobili su i Dragiša Milojković (za ulogu direktora u predstavi „Na tragu“), ansambl predstave „Klošmerl“, priznanje „Mihajlo Fejzulovsk­i“za ostvarene rezultate u radu pripalo je majstoru bravaru Predragu Paniću, glavnom rekviziter­u Goranu Miloševiću i biletarki Idi Đorđević.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia