Blic

Kako izgleda svet iz vizure žena

IZDAVAČKI PODUHVAT „BOOKE“: DVA SJAJNA ROMANA EVROPSKIH AUTORKI

-

Izdavačka kuća „Booka“upravo je objavila dva sjajna nova naslova iz pera mladih savremenih autorki, a zajednički su im vrlo provokativ­na tematika, brojne nagrade i bestseler status širom sveta.

U pitanju su romani “U vrtu ljudoždera“Lejle Slimani i “Snaga” Naomi Alderman.

Lejla Slimani svetsku slavu postigla je nagrađivan­im šokantnim trilerom “Uspavaj me” (Chansons douce), a “U vrtu ljudoždera” je njen roman prvenac.

“Slimani u ovom delu istražuje i razotkriva mehanizme ženske seksualnos­ti i seksualne zavisnosti. To je roman o ženama i njihovim željama, apetitima i autodestru­ktivnim nagonima. Ali njegova autorka ne morališe... U vrtlog svih ovih tabu tema, Slimani smešta i problemati­ku majčinstva i svih očekivanja koja uz majčinstvo idu”, ističe se u saopštenju izdavačke kuće „Booka“.

Lejla Slimani rođena je 1981. godine u Rabatu, glavnom gradu Maroka, od oca Marokanca i majke francusko-alžirskog porekla. Ona i njene dve sestre vaspitavan­e su u duhu francuske kulture i tradicije.

Lejla Slimani je u Parizu diplomiral­a na pariskom Institutu za političke studije. Okušala se kao glumica, a lejla slimani onda se ipak opredelila za karijeru u medijima. Bavljenje novinarstv­om dovešće je 2008. u redakciju časopisa „Mlada Afrika“. Svoj prvi roman, “U vrtu ljudožder ”, objavila je 2014. godine. Za svoj drugi roman, “Uspavaj me”, dobila je prestižnu Gonkurovu nagradu.

“Uzbudljivo! Šokantno! Zaprepasti­će vas! A onda ćete o svemu razmisliti dvaput”, napisala je Margaret Atvud o knjizi “Snaga” britanske spisatelji­ce Naomi Alderman. “’Snaga’ je distopijsk­i roman koji oslikava svet kakav bi se razvio kada bi, nekim čudom, ženama dopala šaka neprikosno­vena fizička snaga. Kažemo ’dopala šaka’, jer se u romanu upravo to i dogodi - žene odjednom imaju sposobnost da prstima proizvode ubilačke strujne udare”, navodi srpski izdavač. Naomi Alderman (45) dobitnica je nagrade „Orange“za mlade pisce 2006, a godine 2007. “Sandej tajms” ju je proglasio mladim piscem godine.

 ??  ?? naomi alderman
naomi alderman
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia