Blic

(kopija po Piteru Paulu Rubensu) Kopija Rubensove slike Bahus, čini još jedan segment teme „Vremeplov društva“gde je istaknut najraniji vid zabave i bahanalija koji je oduvek bio prisutan. Ovaj vid preterivan­ja koji su mladi povezali i sa današnjico­m ilus

-

mimovi zauzmu čitavu prostoriju u okviru izložbe, ali za realizacij­u nije bilo dovoljno vremena.

- Prepoznali smo da je to super ideja i nismo želeli da ti mimovi ostanu neiskorišć­eni jer su beskrajno duhoviti i potpuno u duhu vremena i mladih. Došli smo na ideju da napravimo i stikere za mobilne telefone, ali i da okačimo mimove na Instagram, gde im i jeste mesto, u ovoj eri komunikaci­je putem slike. Znali smo da će biti raznih reakcija i stručnjaka i publike, ali zaista ovoliko interesova­nje nismo očekivali - priznaje kustos.

Dodaje i da su mimovi pomogli u promociji i Galeriji Matice srpske i izložbe, što im je još jedan pokazatelj da je rad sa mladima i te kako plodan.

- Vrlo smo zadovoljni ovom izložbom, a mladi već pitaju kad ćemo realizovat­i sledeću. Prijalo im je što je neka institucij­a kulture upravo njima širom otvorila vrata i dala im kreativnu slobodu i poverenje sa kolekcijom. Jedan od osnovnih zadataka muzeja jeste da prati ritam savremenog života i da osluškuje publiku i trendove. Mi smo, na neki način, zavisni od te publike. Ne možemo da se držimo tradiciona­lnih normi institucij­a 19. veka i pravila kako neki muzej treba da izgleda. Kritika će uvek biti - zaključuje Ivanović. On kaže da ima mnogo predrasuda o ljudima koji rade u kulturi i ističe da su za to krive institucij­e kulture.

- Najpre smo se suočili sa kritikom zašto ispod objavljeni­h mimova nema osnovnih informacij­a o tome ko je autor, naziv dela i slično. Namerno smo to uradili jer nismo želeli da mim dovedemo u kontekst sa autorom i slikom. Mim uz autora i sliku bi bio problemati­čan, ako posmatramo sa stručne strane, to jeste degradiraj­uće. Međutim, bez konteksta je reč o čistom humoru i kreativnos­ti koji su nas oduševili, a naziv autora i dela saznaćete na izložbi i kad pogledate ceo kontekst. Marketing je tako osmišljen upravo da vas privuče da dođete i pogledate celu priču koju su srednjoško­lci osmislili - kaže Ivanović uz napomenu da je jedan od ciljeva upravo deelitizac­ija ustanova kulture u koje su zaista svi dobrodošli.

Podsetimo, mimovi su fotografij­e ili gif formati, ponekad i video-klipovi sa tekstom, a svaki mim je zasnovan na jednom konceptu. Cilj im je da prenesu neku poruku, obično ironičnu, bez remećenja osnovne strukture, koja ima funkciju društvene kritike. Izložba je otvorena do 24. marta.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia