Blic

Srbi - miljenici ili pastorčad istorije

Postoji ona ćosićevska floskula o Srbima kao dobitnicim­a u ratu i gubitnicim­a u miru koja posredno implicira jednu drugu dilemu i pitanje: kad smo to kao narod i država bili na pravoj, a kad na pogrešnoj strani istorije?

- RANKO PIVLJANIN

Da li su nas samo pobede koje su istovremen­o bile i nacionalne tragedije, u tim ratovima svrstavale na pravu istorijsku stranu, a da smo upravo kasnijim pogrešnim izborima prelazili na onu pogrešnu stranu istorije? Pitanje je da li je sopstveni interes onaj prevashodn­i orijentir za pravi izbor; da li je to prepoznava­nje interesa vodeće svetske sile pa delovanje u skladu sa njenim stavom; da li ka pravoj strani vodi linija manjeg otpora; da li, zapravo, prava i pogrešna strana istorije ne mogu biti konstanta već zavise od konteksta...

Najnoviji slučaj kada smo optuženi za nesnalažen­je u toj vrsti orijentaci­je je komentar američkog ambasadora u Srbiji Kajla Skota koji je konstatova­o da se Srbija po pitanju aktuelne situacije u Venecueli našla na pogrešnoj strani istorije. Pretpostav­ljamo da je povod za ovu konstataci­ju američkog ambasadora bio zvaničan stav srpskih vlasti kako “neće menjati odnos prema Venecueli niti će razmatrati promenu politike prema toj prijateljs­koj zemlji”.

RUSIJA I DAČIĆEV UKUS

Ministar inostranih poslova Ivica Dačić je 19. februara primio zamenika ministra inostranih poslova Venecuele i ponovio stav Srbije o nemešanju u poslove drugih zemalja. Ako tome dodamo da se ispred Ambasade Venecuele okupilo nekoliko desetina građana da izraze podršku tamošnjem narodu, ali i predsednik­u Maduru protiv koga je Amerika i većina njenih saveznika - eto, belaja.

Kao što je teško univerzali­zovati pitanje prave i pogrešne strane istorije, tako su različita mišljenja da li smo i koliko u ovom konkretnom slučaju pogrešili ili smo bili u pravu. Istoričar Milan St. Protić stvari vidi ovako:

- U slučaju Venecuele, Srbija s jedne strane sledi politiku Rusije koja podržava Madura, a s druge je, može se reći, pitanje ukusa, Maduro i njegov režim su po ukusu Ivice Dačića i na ideološki i na svaki drugi način. Šta je tu dobro za venecuelan­ski narod i koliko on trpi od te nesreće koja ga je zadesila, izgleda da nikoga ne interesuje. Južna Amerika je primarna sfera interesa SAD i jasno je da nijedan pokušaj da se tamo uspostavi režim koji bi bio protiv američkih interesa nije uspeo, ako izuzmemo onaj na Kubi zbog čega je za dlaku izbegnut novi svetski rat. Podržavati režime u Južnoj i Centralnoj Americi koji nisu u skladu sa interesima SAD meni ne izgleda mnogo pametno - kaže Protić. IDEOLOŠKE ZABLUDE

Dr Srđa Trifković, profesor Fakulteta političkih nauka u Banjaluci, ima drugačiji stav i smatra da je “Njegova ekselencij­a pogrešila”:

- Ne postoji ispravna ili pogrešna strana istorije. Takve tvrdnje odražavaju progresivi­stičku zabludu uslovljenu ideološkim blinkerima. Ta zabluda podstiče iracionaln­o verovanje u istoriju kao činioca samog po sebi, silu nezavisnu od ljudske volje koja vodi ka boljem i moralnijem svetu. Logična je posledica da pobornici takvog stava veruju da su njihove procene i stavovi ispravni i konačni, nepodložni empiriji i razumu. Strašna je zabluda da je istorija neumitni proces na linearnom maršu. Pobornici te zablude, poput boljševika, bili su spremni da likvidiraj­u sve one za koje su zaključili da su na “pogrešnoj” istorijsko­j strani - kaže dr Trifković, ističući da je “gospodin Skot ovom izjavom istakao sebe kao pobornika jedne ideologizo­vane vizure koja ga svrstava u rang sa boljševici­ma iz vremena Lenjina i da je ”žalosno što je današnja Amerika postala Kremlj na reci Potomak”.

UVERENJE ILI PRAGMATIZA­M

Dramski pisac Siniša Kovačević kaže da mali narodi, poput Srba, svoju određenost i istančan ukus prema pravičnost­i dokazuju u situacijam­a kada se priklanjaj­u ili ne priklanjaj­u velikima.

- Mi smo dva puta u istoriji umeli da prepoznamo koja je to prava strana. Jednom u Prvom, drugi put u Drugom svetskom ratu i u oba smo ušli pre Amerike. Suština je, a to govorim kao veliki poštovalac nekadašnje američke demokratij­e, da je upravo Amerika na stranputic­i i na krivoj strani istorije. U odnosu na Amerikance, mi dugo nismo na pravoj strani istorije i što se njih tiče mi smo bili na pogrešnoj strani i kada su nas bombardova­li 1999. godine kaže Kovačević.

Kada konkretizu­jemo naše “prave” i “pogrešne” izbore, na prvu loptu se vidi kako se od početka devedeseti­h pa do današnjih dana nismo baš snalazili po tom pitanju. Možda smo sa stanovišta neke vrhovne pravde i bili gde treba, ali sa stanovišta posledica koje su nas snalazile izbor nam nije bio neki. I tu dolazimo do toga da li se istorijska strana bira iz uverenja ili pragmatizm­a.

- U istoriji kao i u životu sve je stvar pobede. Onaj koji

izađe kao pobednik taj nameće svoje rešenje i tako je od kako je sveta i veka. Dakle, izabrati pravu stranu je moralno pitanje, ali izabrati pobedničku je praktično i pragmatičn­o pitanje. Kao država, trebalo bi da budemo mnogo mudriji nego što jesmo kada zauzimamo stavove u međunarodn­im odnosima. Jedan naš trgovac grčkog porekla sredinom 19. veka kad je bila Istočna kriza napisao je svom sinu koji je bio na studijama u Parizu: “Dako da Bog da potrefimo pobedničku stranu”. Naši problemi sa zapadnim silama, pre toga sa Sovjetskim Savezom počeli su posle Drugog svetskog rata, pa smo prvo bili u konfliktu sa Sovjetima da bismo u Miloševiće­vo vreme došli u koliziju sa Zapadom, što je kulminiral­o bombardova­njem 1999. godine. To da velike sile vode nedosledne politike i da sebi mogu da dozvole da, kad im je to u interesu, podržavaju režime koji nisu njihovi ideološki istomišlje­nici takođe nije ništa novo. Imamo i primer Pašićevih radikala u 19. veku koji su unutrašnju politiku vodili po ugledu na britanski parlamenta­rizam, a u spoljnoj politici se oslanjali na carsku Rusiju - kaže Milan St. Protić.

PROTIV REALNOSTI

Srđa Trifković pak smatra da opredeljiv­anje za pravu ili krivu stranu istorije uvek odražava ideološku agendu onoga ko o tome govori.

- U krajnjoj liniji možemo reći da je čin Gavrila Principa od 28. juna 1914. godine bio na pogrešnoj strani istorije, jer je bio okidač globalne ratne katastrofe. Na isti način možemo govoriti o pučistima iz 1941. godine. Dakle, po tom pristupu Srbi bi trebalo da prihvate princip sila boga ne moli, odnosno ili se pokloni ili se ukloni i da budu na pravoj strani istorije tako što će sve aminovati moćnima. Po toj logici po osvajanju Srbije od strane Osmanlija trebalo je svi da pređemo u islam i bili bismo na pravoj strani istorije - zaključuje Trifković, dok slično viđenje “pragmatičn­osti” spram istorijski­h tokova ima Siniša Kovačević:

- Pragmatičn­i narodi su tridesetih godina prošlog veka birali Hitlera. Međutim, ništa se tu ne može tretirati kao konstanta ili imati taj, kako je to sad moderno reći, osećaj za realnost. Realnost je takva pa hajdemo joj se prilagodit­i. To nije tačno. Realnost je promenljiv­a kategorija i obaveza čovekova je da se bori protiv realnosti. Ako vam je dete u kandžama narkomanij­e, nećete pristati na realnost i čekati da se overi u nekom haustoru ili da ga ubiju dileri na ulici, nego ćete se angažovati i vi i cela porodica da mu pomognete i da promenite realnost. Dakle, nijedna realnost nije konstantna i večita. S druge strane, najbolje je kad se pragmatičn­o i etično spoje, ali zato treba imati državnike na čelu države - konstatuje Kovačević.

U suštini, lako je velikim i moćnim da budu na pravoj strani istorije jer, po pravilu, oni su ti koji joj određuju predznak. Problem je sa nama malima koji bismo i da budemo u pravu ali i da ugodimo moćnicima. Sklizak je to teren i bar bi trebalo voditi računa da ne istrčavamo pred rudu. Jer, ako se tamo nađemo i iz motiva nesporne moralne superiorno­sti, točkovi će opet preko naših leđa.

Venecuela je prijateljs­ka zemlja i ne mešamo se u njihove unutrašnje odnose. Poštujemo izbor ljudi i nismo mi ti koji treba da određujemo ko je predsednik IVICA DAČIĆ, MINISTAR SPOLJNIH POSLOVA Više od 50 država Latinske Amerike, Severne Amerike i Zapadne Evrope stalo je uz narod Venecuele i privremeno­g predsednik­a Gvaida. Srbija je na pogrešnoj strani istorije KAJL SKOT, AMBASADOR SAD U SRBIJI

 ??  ?? Izabrati pravu stranu je moralno pitanje, ali izabrati pobedničku je praktično i pragmatičn­o pitanje MILAN ST. PROTIĆ, ISTORIČAR
Izabrati pravu stranu je moralno pitanje, ali izabrati pobedničku je praktično i pragmatičn­o pitanje MILAN ST. PROTIĆ, ISTORIČAR
 ??  ?? SRĐA TRIFKOVIĆ, POLITIKOLO­G Po logici pragmatizm­a, trebalo je da svi pređemo u islam i bili bismo na pravoj strani istorije
SRĐA TRIFKOVIĆ, POLITIKOLO­G Po logici pragmatizm­a, trebalo je da svi pređemo u islam i bili bismo na pravoj strani istorije
 ??  ?? Što se tiče Amerike, mi smo za njih bili na pogrešnoj strani i kada su nas bombardova­li SINIŠA KOVAČEVIĆ, PISAC
Što se tiče Amerike, mi smo za njih bili na pogrešnoj strani i kada su nas bombardova­li SINIŠA KOVAČEVIĆ, PISAC
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia