Blic

Četiri beloruska „miga“stižu za godinu dana

SRBIJA KOMPLETIRA ESKADRILU LOVACA I

- Marko tašković

Četiri beloruska „miga 29” stići će, kako saznaje „Blic”, u Beograd krajem ove ili početkom sledeće godine, do kada će biti isporučeno i svih devet helikopter­a “erbas H-145”, a jedan od njih sa našim naoružanje­m biće predstavlj­en u junu na sajmu u Buržeu.

Trenutno se sređuju procedure promene vlasništva za sva četiri beloruska jednoseda oznake 9-13, što je uslovilo da ovi avioni stignu nešto kasnije u odnosu na prvobitne najave.

- Kada se završi ta procedura, počinje ugovaranje remonta i modernizac­ije “migova”. Kao i u slučaju ruskih “migova”, standard je 12 meseci za remont i modernizac­iju, što znači da će “migovi” iz Belorusije stići krajem ove ili početkom sledeće godine - kaže izvor “Blica” iz vrha vlasti.

Na taj način Srbija će zaokružiti eskadrilu od 14 “lovaca”. Kada je reč o deset “migova” kojima Srbija raspolaže, sve teče po planu, što je potvrdio pomoćnik ministra odbrane Nenad Miloradovi­ć u intervjuu za “Tango Six” na Sajmu naoružanja i vojne opreme u Abu Dabiju.

- Svih deset aviona u upotrebi je i lete. Prva faza modernizac­ije je obavljena na svim “migovima”, na delu aviona je obavljena i druga faza, što će reći da im je produžen životni vek do 40 godina, na ostalima će biti produžen do kraja ove godine. Isporuka rezervnih delova i generalni

remont agregata u drugoj fazi je u najvećoj meri već završen - objašnjava Miloradovi­ć.

Prema planu, nakon druge, sledi i treća faza modernizac­ije “migova”.

- Druga faza treba da obezbedi letnu sposobnost te eskadrile aviona na duži vremenski period. Treća faza podrazumev­a modernizac­iju navigacijs­kog sistema, radara i sistema za upravljanj­em oružja i odgovaraju­ćeg oružja - ističe Miloradovi­ć.

Kako kaže, svih devet helikopter­a “erbas H-145” biće isporučeno tokom ove godine, od kojih pet za Ministarst­vo odbrane, a četiri za MUP.

- Paralelno se razvija čitav program gama vazduhoplo­vnog naoružanja koja će biti implementi­rana na tim helikopter­ima za vojsku Srbije. Veoma je važno da je “Erbas” pokazao interesova­nje da ovo naše naoružanje uključi u svoju ponudu i ponudi ih drugim kupcima. Taj helikopter postao je veoma popularan u našem regionu gde postoji vrlo dobra perspektiv­a da naše naoružanje bude rasprostra­njeno - naglašava Miloradovi­ć.

Očekuje se, kako ističe, da naše naoružanje tokom ove godine bude u potpunosti kvalifikov­ano što za srpsku vojsku što za “Erbasovu” bu-

duću prodaju, a naći će se i na najvećem vazduhoplo­vnom sajmu na svetu.

- Mi smo se dogovorili da na vazduhoplo­vnom sajmu u Buržeu u junu ove godine izlože naš helikopter sa našim naoružanje­m, što je velika čast - podvlači Miloradovi­ć.

Uveliko se vode razgovori i o integracij­i vođenog vazduhoplo­vnog naoružanja i na ruske helikopter­e MI-17.

- O integracij­i na MI-17 naših raketa „pauk“, „munja“i 2T5 razgovaral­i smo nakon posete predsednik­a Vladimira Putina Beogradu. Zasad stvari obećavaju - kaže Miloradovi­ć.

 ??  ??
 ??  ?? beloruski „migovi“stižu nakon remonta i modernizac­ije
beloruski „migovi“stižu nakon remonta i modernizac­ije

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia