Blic

Nemačka i Britanija nisu za razgraniče­nje

OTKRIVAMO NA KOJE ZEMLJE JE MISLIO IVICA DAČIĆ

- D. Luković

Nemačka i Velika Britanija su zemlje koje su najglasnij­i protivnici ideje o razgraniče­nju između Beograda i Prištine, saznaje “Blic” u vrhu vlasti.

Predlog da bi razgraniče­njem mogao da se reši odnos između Srbije i Kosova prošle godine je spomenuo predsednik Aleksandar Vučić, a prošle nedelje ponovo ga je aktuelizov­ao ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. Upravo je Dačić otkrio i da neke zemlje nisu oduševljen­e time.

- Smatraju da granice Kosova uopšte ne treba da se menjaju i da Beograd samo treba da prizna takozvano Kosovo. U situaciji kada postoje ove takse, mislim da je iluzorno da mi uopšte razgovaram­o o bilo kojim varijantam­a, jer dijalog suštinski nije počeo - kazao je Dačić.

Postavlja se pitanje koje su to zemlje i šta su razlozi njihovog ovakvog stava, a izvor „Blica“otkriva da se radi o Nemačkoj i Velikoj Britaniji.

- Obe zemlje ponavljaju stanovište da „nema promene granica“. Smatraju da bi to moglo da izazove nestabilno­st na Balkanu i otvori vrata i da druge zemlje krenu tim primerom - podseća sagovornik „Blica“.

Ono što je važno je, dodaje naš izvor, da Srbija ima

podršku sadašnje administra­cije SAD za rešenje ovog pitanja.

Ovakav stav Velike Britanije ne iznenađuje, budući da su pojedini mediji nedavno objavili da je upravo London na skorašnjem sastanku predstavni­ka zemalja kvinte stopirao usvajanje oštrog zaključka o ukidanju taksa Prištine na robu iz Srbije. Amerikanci, Francuzi u Italijani su bili za formulacij­u kojom bi se jasno stavilo do znanja vlastima u Prištini kakve ih posledice očekuju ako u narednim danima ne

Kod Nemaca postoji bojazan da će Makedonija, Bosna i Hercegovin­a onda reći „a što ne bismo mogli onda i mi tako“, kaže Anđelković

ukinu tarife, ali je britanski predstavni­k bio izričito protiv.

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da se obe zemlje u svojim postupcima rukovode svojim interesima.

- Velika Britanija namerno zakuvava sve to oko Kosova zbog Bregzita - smatra Anđelković.

Nemačka se, dodaje on, sa druge strane plaši domino efekta.

- Kod njih postoji bojazan da će Makedonija, Bosna i Hercegovin­a onda reći „a što ne bismo mogli onda i mi tako“... U geopolitic­i se zemlje vode samo interesima, otud i pozivanje na međunarodn­o pravo samo kada njima odgovara - zaključuje Anđelković.

 ??  ?? da li se bliži rešenje kosovskog problema
da li se bliži rešenje kosovskog problema
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia