Blic

Oni su tigrovi od papira, ne dajte da strah okupira Srbiju

NASTAVLJEN­I PROTESTI POD SLOGANOM “1 OD 5 MILIONA” ŠIROM SRBIJE

- E. B.

Osim u Beogradu, protesti “Jedan od pet milona” u subotu su održani u još nekoliko gradova u Srbiji: u Pasjanu, Jagodini, Prokuplju, Aleksandro­vcu...

Pre početka šetnje u Beogradu protestant­i su održali govore, a među njima bili su presednik Sindikata lekara i farmaceuta Rade Panić, kao i potpredsed­nica DS Dragana Rakić i psiholog Žarko Trebješani­n. Istovremen­o, sa osmog protesta “Jedan od pet miliona” u Kragujevcu zatražena je ostavka predsednik­a Srbije Aleksandra Vučića, a mladi su poručili da neće “šarenu lažu”, stranačku knjižicu ni da budu nečiji robovi nego jake institucij­e sa najboljim i časnim ljudima.

U Jagodini okupljenim­a se obratio Janko Baljak, filmski i TV reditelj, rečima da „isto što se desilo 5. oktobra, desiće se opet jer mora da se desi, na taj dan nećemo dugo čekati“. Građani su istakli zahteve upućene predsednik­u Skupštine grada Draganu Markoviću Palmi, u kojima traže raspuštanj­e lokalnog parlamenta.

- Ova energija koja se probudila završiće se pobedom demokratsk­e Srbije koja ne želi da živi ponižena i u feudalnom sistemu. Ne dajte da vas plaše, oni se hrane vašim strahom. Oni su tigrovi od papira, car je odavno go. Ne dajte da strah okupira Srbiju, ne dajte da feudalizam vlada Srbijom u 21. veku. Vi koji ste se ovde okupili, vi ste tačka iz koje kreće pobuna u Jagodini i okolini, koja će dovesti do konačnog sloma ovog režima - rekao je Baljak i poručio da se divi Jagodincim­a više nego svima koji šetaju u Beogradu.

Protest je održan i u Pasjanu, kao i u Pirotu, gde su osim uobičajeno­g transparen­ta na čelu kolone “Jedan od pet miliona” građani su nosili i dva transparen­ta na kojima je pisalo “Građanin je buntovnik, malograđan­in je podanik, a političar je koristolju­bac” i “Promene - novi izborni i politički sistem”.

U Prokuplju je održan sedmi protest, a na njemu su okupljeni pored dosadašnji­h zahteva za smenu narodnog poslanika Darka Laketića i svih penzionera u gradskom Veću zatražili i ostavku gradonačel­nika Aleksandra Simonovića.

Četvrti po redu protest bio je u Aleksandro­vcu, gde su građani ponovili da podržavaju zahteve protesta u Beogradu, te da traže preispitiv­anje imovine fukcionera, ali i da lokalna samouprava obezbedi veća davanja za porodilje, poljoprivr­ednike, mlade. Protestnim šetnjama pridružio se u subotu i Bogatić. To je prvi protest u ovom mestu.

 ??  ?? u beogradu govorio psiholog žarko trebješani­n
u beogradu govorio psiholog žarko trebješani­n
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia