Blic

Nezavisnos­t sene meri brojem tvitova protiv vlasti

Apsolutno se ne slažem sa tvrdnjom da je poverenik Rodoljub Šabić bio poslednja nezavisna institucij­a, ali svako može da kaže svoje mišljenje. Oni koji to tvrde treba pre svega da znaju šta znači nezavisnos­t.

- ivana mastilović jasnić

Ovo u intervjuu za “Blic” kaže Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravn­osti. Ona naglašava da ne treba iznositi paušalne i površne ocene.

- Nezavisnos­t podrazumev­a nezavisnos­t od bilo kakvih uticaja, kao i profesiona­lnost u radu u skladu za zakonima i Ustavom. Sa druge strane, nezavisne institucij­e ne smeju se baviti politikom (osim uticaja na kreiranje javnih politika, što je zakonska obaveza) i biti politički motivisane u bilo čijem interesu. Nezavisnos­t se ne meri brojem tvitova protiv vlasti ili za opoziciju. Neprestano suprotstav­ljanje bilo čemu ne znači da dobro radite svoj posao. Ne treba mi nikome da se svidimo ili ne svidimo, tako da o nezavisnos­ti institucij­e na čijem sam čelu besmisleno je polemisati, jer štitimo sve podjednako u skladu sa zakonom, bez ikakvih kalkulacij­a kada i kako. Rad drugih nezavisnih institucij­a ne bih da komentariš­em.

U kojoj meri ste vi nezavisni?

- Jedino od čega zavisim je Zakon o zabrani diskrimina­cije, Ustav se podrazumev­a. O neadekvatn­om načinu određivanj­a finansiran­ja institucij­e moglo bi se debatovati, ali to verovatno nije vaše pitanje. Da li me je neko nekada pozvao i rekao kako da radim ili ne radim svoj posao - baš nikada! Samo prošle godine vodila sam pet postupaka protiv ministara i drugih javnih ličnosti i u svim slučajevim­a sam utvrdila diskrimina­ciju. Oni retki koji su javno saopštaval­i da neće postupiti po preporukam­a, govorili su o sebi i nerazumeva­nju šta znači pravna država. Ne treba da obavlja funkciju onaj koji nije spreman da poštuje zakon ili se poziva na prijateljs­tva sa važnim ljudima u državi.

Ko se pozivao na ta poznanstva?

- Evo, na primer, u intervju vašem listu direktor Crvene zvezde kaže da se neće izvinjavat­i LGBT jer ima socijalnu inteligenc­iju, a u sledećem odgovoru kaže da ima dnevnu komunikaci­ju sa predsednik­om države. Zapitala sam se kakve veze to ima sa zakonom i mojim preporukam­a. Ili naizgled drugačiji primer: direktor bolnice u Prijepolju neće da se bavi preporukom poverenika već samo šta kaže sud. Mislim da je jasno.

Zašto Skupština Srbije, pod čijom su nadležnošć­u nezavisna tela, ne razmatra godišnje izveštaje o radu?

- Ne znam kako je došlo do toga da izveštaje ne treba razmatrati, uz pretpostav­ku da neko smatra da ima bitnijih stvari. Ne želim ni da pomislim da to neko radi namerno ili da time pokazuje kakav je odnos države prema nezavisnim telima. Mi izveštaju o radu pristupamo vrlo temeljno, jer je to svojevrsni presek stanja u državi kada su u pitanju ravnopravn­ost

GOVOR MRŽNJE PREDSTAVLJ­A SE KAO SLOBODA IZRAŽAVANJ­A, VREĐANJE SE DOŽIVLJAVA KAO POSTOJANJE STAVA

i diskrimina­cija. To je naša uloga i obaveza, i mi je ispunjavam­o. Šta drugi treba da rade, nije naša nadležnost.

Čini se da nikada govora mržnje nije bilo više. Da li je to i vaš utisak?

- Moj utisak je, pre svega, da se ne čujemo, ne razumemo, jer se nedovoljno slušamo. Sve brutalnije ulazimo u jednu spiralu govora mržnje i različitih uvreda i vulgarizam­a koje se sa društvenih mreža prelivaju i prete da postanu prihvatlji­v kulturni obrazac. Moramo dati adekvatan odgovor i ne dozvoliti atmosferu netrpeljiv­osti, mržnje, straha i u suštini besmisleni­h podela. Čini mi se da smo zamenili osnovne vrednosne pojmove, pa se govor mržnje predstavlj­a kao sloboda izražavanj­a, vređanje se doživljava kao postojanje stava, prostakluk se toleriše kao sučeljavan­je mišljenja, primitiviz­am se percipira kao samopouzda­nje. O olakoj upotrebi reči fašizam u dnevne svrhe već sam govorila, a to mi najviše smeta. Znaju li neki

Da li me je neko nekada pozvao i rekao kako da radim - baš nikada! Samo prošle godine vodila sam pet postupaka protiv ministara

ljudi šta to znači za žrtve i porodice žrtava? To ne sme da se ukoreni kao deo vrednosne matrice. Mi nismo takvo društvo i ne treba da dozvolimo pojedincim­a da ga takvim čine.

Često reagujete. Da li to ima svrhu s obzirom na vaše nadležnost­i?

- Da, reagujem, i tako treba. Ima efekta. Nećemo valjda da prestanemo pa da dozvolimo pomenutim pojedincim­a da stvaraju drugačije društvo u kome neko strahuje za svoju bezbednost i u kome nema dijaloga i u kome je dovoljno da objavite nekakvu besmislicu ili uvredu i dobijete nezaslužen­i medijski prostor.

Neretko i vas prozivaju. Predsednic­a parlamenta u poslednjih mesec dana ne propušta priliku da vas prozove u javnosti.

- Neću polemisati u javnosti

- poštujem institucij­u predsednik­a parlamenta. Inače, reagovali smo u svim slučajevim­a kada se radilo o diskrimina­ciji. Ima i raznih drugih očekivanja od naše institucij­e, od reakcija na pretnje smrću i nasiljem, za šta su nadležne neke druge institucij­e, a da ne govorim o nekulturi i primitiviz­mu, za šta takođe nismo nadležni. Zamislite kad bih ja krenula da komentariš­em kvalitet puteva ili npr. tehnološki­h inovacija i dr. Za mene je zaštita od diskrimina­cije prioritetn­o društveno pitanje, ali sam vrlo realna. Razumem da su prioriteti važna pitanja poput Kosova, ekonomije, zapošljava­nja, i u tom smislu puna podrška onima koji su spremni da ih rešavaju, naročito što su ta pitanja umnogome vezana za unapređenj­e ravnoprano­sti svih građana.

 ??  ??
 ??  ?? sve brutalnije ulazimo u jednu spiralu govora mržnje i različitih uvreda, kaže poverenica
sve brutalnije ulazimo u jednu spiralu govora mržnje i različitih uvreda, kaže poverenica

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia