Blic

Mali Tadija smešten u hraniteljs­ku porodicu

BEBA OSTAVLJENA U MALOM CRNIĆU NAPREDUJE BEZ PROBLEMA Dečak koji je bio star svega jedan dan kada je pre mesec dana ostavljen u korpi ispred jedne kuće u mestu Mali Crnić dobio je ime Tadija i smešten je u hraniteljs­ku porodicu, gde ima sve uslove za dalj

-

- Centar za socijalni rad je obavio posao vrlo profesiona­lo, prebacio je dečaka u hraniteljs­ku porodicu i danas smo im došli u posetu - rekao je ministar za socijalna pitanja Zoran Đorđević, govoreći o malom Tadiji, dečaku koji je pre mesec dana ostavljen u korpi.

Dete je zbrinuto na najbolji način i ovo je primer da država brine o svoj deci. Mali Tadija se nalazi u sigurnim rukama, dodao je on.

- U narednih par meseci će se utvrđivati porodično pravni status deteta i određivati njegova dalja sudbina. Da li će se okončati postupak usvojenja ili smeštaja u hraniteljs­ku porodicu ili eventualno ukoliko se nađu njegovi roditelj, ili srodnička porodica, da se smesti u tu porodicu - rekao je Dragan Vulević, posebni savetnik ministra zadužen za socijalnu zaštitu.

Ovo je drugi slučaj napuštanja maloletnog deteta u poslednjih šest meseci, u vrlo neuslovnim okolnostim­a, podsetio je. Ono što je najvažnije jeste da je Centar odmah odredio lično ime deci, pronašli im staratelje, upisali ih u matičnu knjigu rođenih i obezbedili im dalju zaštitu u okviru optimalnih uslova za njihov dalji rast i razvoj, istakao je Vulević.

Kako je podsetila Dijana Mirković, direktor Centra za socijalni rad u Malom Crniću, odmah po dobijanju informacij­e da je pronađeno dete stručni tim je krenuo na lice mesta, gde su već bili doktori lokalnog Doma zdravlja.

- Doktorka je pregledala bebu i okupala je, nakon čega je Centar za socijalni rad kontkatira­o sa bolnicom i dobio informacij­u da je beba u prvom danu života, da je opšte stanje deteta dobro i da je zdravo, kao i da je pronađeno dva sata nakon rođenja. Bebu smo 12. februara zbrinuli smeštanjem u hraniteljs­ku porodicu. Hranitelji­ci smo predali dokumentac­iju, obezbedili zdravstven­u zaštitu i jednokratn­u novčanu pomoć za bebu - rekla je Mirkovićev­a.

 ??  ?? u narednih nekoliko meseci biće konačno rešeno s kim Će dečak živeti
u narednih nekoliko meseci biće konačno rešeno s kim Će dečak živeti

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia