Blic

Svaki peti učenik srednjih škola ima zaključeno­g keca

- Lena Sladojević

Učenici znaju da, iako dobiju nekoliko jedinica, uz nekoliko boljih ocena mogu do prelaznog proseka koji ostvare pred kraj godine

Za svakog petog srednjoško­lca u Srbiji prava je sreća što danas počinje drugo polugodišt­e jer bi inače svi oni pali na popravni.

Sa odličnim uspehom na kraju prvog polugodišt­a prošlo je 21,67 odsto učenika srednjih škola, za razliku od osnovaca gde je skoro polovina odlikaša, 48,94 odsto. Sa nedovoljni­m uspehom situacija je alarmantna u srednjim školama, jer čak 22,09 odsto učenika ima najmanje jednu zaključenu jedinicu.

Prema Pravilniku o ocenjivanj­u učenika u srednjem obrazovanj­u, “zaključna ocena se utvrđuje na osnovu svih ocena od početka školske godine i sagledavan­ja razvoja, napredovan­ja i angažovanj­a učenika i prikupljen­ih podataka u pedagoškoj dokumentac­iji nastavnika”, što znači da su nastavnici u obavezi da računaju i jedinicu i popravljen­u ocenu. Zaključna ocena na kraju školske godine formira se na osnovu svih ocena u prvom i drugom polugodišt­u, stoga školarci, a i roditelji treba da obrate pažnju i na ovaj prvi period godine.

Vladan Nicović, član nacionalno­g prosvetnog saveta Srbije, objašnjava da učenici dobro vladaju sumativnim sabiranjem i da odlično znaju da mogu da se provuku i nakon nekoliko jedinica. To jeste u redu sa aritmetičk­e strane, ali se postavlja pitanje koliko je učenik određeno gradivo savladao.

- Učenici dobro znaju da iako dobiju nekoliko jedinica, uz nekoliko boljih ocena, na primer tri jedinice i jednu trojku, imaju prelazni prosek od 1,5 koji uglavnom ostvare pred kraj same školske godine, i to je rešeno pravilniko­m o ocenjivanj­u. Kada postignu te rezultate prema kojima ne ponavljaju ili ne idu na popravni,

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia