Blic

UBEDLJIVO NAJMANJE DOVOLJNIH

-

oni čak prestanu da idu u školu. Ocena jedinica samo jedno znači, da učenik nije savladao određeno gradivo i da bi to gradivo trebalo obnoviti. To više niko ne radi i mislim da se urušio tradiciona­lni sistem školstva. Te brojke nedovoljni­h ocena i izostanaka govore samo jedno, nemogućnos­t vladanja učenicima. U današnje vreme gotovo je nemoguće izbaciti učenika iz škole bez obzira na ocene i izostanke i u tom haosu stradaju dobra deca. Mislim da su sve strukture krive za tako poražavaju­će podatke. Vlada jedna totalna nezaintere­sovanost za školu kako učenika i njihovih roditelja, tako i nastavnika - kaže Nicović.

Takođe, postoji uvreženo mišljenje da je ocenjivanj­e na kraju školske godine strože i da profesori tako uglavnom rade kako bi motivisali učenike da bolje uče.

- Opšte je poznato da se strože ocenjuje na kraju prvog polugodišt­a, i to može da potvrdi svaki profesor. Generalno su slabiji rezultati na kraju prvog polugodišt­a, ali i te podatke treba uzeti sa dozom rezerve jer su oni zbirni i ne mislim da je takva situacija u gimnazijam­a. Mislim da tu postoji dublji problem i da đaci nemaju dovoljnu motivisano­st. Takođe, oni koji su krenuli u prvi razred srednjih škola potpuno su nesnađeni sa profesorim­a, novim predmetima i u novoj sredini - objašnjava za „Blic“Ivan Ružičić, predsednik Upravnog odbora društva direktora škole Srbije. Ubedljivo najmanje ima dovoljnih učenika, samo 0,46 odsto, dok je onih sa dobrim uspehom 18,86 odsto.

- Teško je postići dovoljan uspeh, to svi dobro znaju i to je razlog zašto ima malo dvojki. Generalno i u osnovnim i srednjim školama najteže je postići dovoljan i dobar uspeh, stoga ne treba da nas čude ovakvi podaci - ističe Ivan Ružičić.

vrlo dobrih

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia