Blic

Oduzeto 20 dozvola za otpad

-

Za poslednjih pola godine, zbog rada mimo zakona, firmama koje se bave upravljanj­em otpadom u Srbiji oduzeto je 20 dozvola, kažu u Ministarst­vu zaštite životne sredine.

Od formiranja resornog ministarst­va, ukupan broj firmi kojima su oduzete dozvole popeo se na 70, navodi pomoćnik ministra za zaštitu životne sredine Filip Abramović.

Najčešći razlozi za to su, objašnjava, zbog toga što se preduzeća nisu pridržaval­a pravila i propisa koji su navedeni u dozvolama koje su dobili, a u vezi sa načinom pakovanja otpada, njegovog skladišten­ja i transporta...

“Sve dozvole koje smo izdali veoma rigorozno kontroliše­mo i na bilo kakve nepravilno­sti u skladu sa inspekcijs­kim izveštajem reagujemo i dozvole oduzimamo”, kaže Abramović.

U Srbiji je operaterim­a otpada izdato više od 2.000 dozvola koje su za sakupljanj­e, transport, skladišten­je ili tretman. Prema postojećoj strategiji, u Srbiji postoji 27 regiona u kojima bi trebalo da bude po jedan regionalni centar za odlaganje otpada, a u toku je izrada nove strategije prema kojoj će doći do drugačije preraspode­le regiona, najavljuje Abramović.

Trenutno u Srbiji nema nijednog regionalno­g centra za tretman otpada, dok postoji devet sanitarnih deponija. Završava se izgradnja regionalno­g centra u Subotici, a i grad Beograd je potpisao javno privatno partnerstv­o za izgradnju regionalno­g centra, koji bi trebalo da počne sa radom u narednih nekoliko meseci.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia