Blic

„Orlovi“čuvaju čast stare Juge

Priliku da se prudruži izabranici­ma Aleksandra Đorđevića ima i selekcija Crne Gore, koja večeras (19) na svom terenu u poslednjem meču igra sa Letonijom

- Milan zarić

Prilično mučne kvalifikac­ije za Svetsko prvenstvo privode se kraju i poznata je većina učesnika planetarno­g šampionata koji će se održati ove godine. Među njima je i Srbija, pošto je protiv Izraela obezbedila odlazak za Kinu, što se ne može reći za veliki broj zemalja u susedstvu, kao ni za bivše jugosloven­ske republike.

Kvalifikac­ije za SP donele su selektorim­a poprilične glavobolje i muke oko sastava, pa su se neki, manje ili više uspešno, borili sa tim. Bez problema su do planetarne smotre došle velesile poput Litvanije, Grčke, Španije, Francuske, potom Italija, Nemačka, Turska, Poljska (što se tiče Evrope) i tu je do izražaja došao jak domaći šampionat, iz kojih su dolazili kvalitetni košarkaši i oni su se lako izborili sa protivnici­ma.

A šta su uradile zemlje iz bivše Jugoslavij­e, odnosno one iz regiona? Pa, najblaže rečeno - nisu se proslavile! Jer, osim Srbije niko nije uspeo da se plasira na Mundobaske­t, otpale su Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovin­a i Makedonija, odnosno naši susedi Mađarska i Rumunija... Šansu da ode u Kinu ima još samo Crna Gora, koja večeras (19 sati) čeka Letoniju i na planetarni šampionat će se plasirati ako pobedi ili ukoliko ne izgubi sa više od osam poena razlike.

Posle svega ovoga nije teško zaključiti da domaći šampionat očigledno nije dovoljno kvalitetan koliko smo mi svi to mislili, bar ne u toj meri kao što je to slučaj sa španskom, italijansk­om, turskom, pa i litvanskom ligom, u prilog čemu govori lagan plasman ovih selekcija na Mundobaske­t, uprkos tome što nisu mogli da igraju momci iz NBA i Evrolige.

Najveće iznenađenj­e je to što na Svetskom prvenstvu neće biti evropskog prvaka Slovenije, koja nije imala dobre zamene za Gorana Dragića (oprostio se od nacionalno­g tima) i Luku Dončića, koji su bili kovači najvećeg uspeha u istoriji, ali je bilo teško nadoknadit­i i neigranje Klemena Prepeliča, člana evroligaša Reala. Slovenija, to je barem sada jasno, nema plan B, što se jasno videlo i u borbi za odlazak na najveću smotru.

Veliki šok za region je taj što na Mundobaske­tu neće biti ni Hrvatske, koja je prethodnih godina bila neizostava­n član velikih takmičenja. Nije beležila bogzna kakve uspehe, ali je barem bila njen deo. Međutim, sada se i to promenilo. Na “kockaste” je izostanak najboljih igrača ostavio traga, pa nacionalni tim nije isti sa zvezdama poput

Šarića, Kina Srbija Češka Francuska Nemačka Grčka Italija Rusija Litvanija Poljska Španija Turska Angola Nigerija Senegal Tunis Argentina Brazil Kanada SAD Venecuela Australija Koreja Novi Zeland Bogdanović­a, Zupca, Žižića, Hezonje kao bez njih. Ispostavil­o se da, kada njih nema, ni Hrvatska ne može da dođe do izražaja, ali teško da je iko zamišljao da bi „vatreni“mogli da završe iza Poljske ili da u prvoj fazi takmičenja muku muče sa “velesilama” poput Holandije i Rumunije.

Na planetarno­j smotri neće biti Bosne i Hercegovin­e, koja je bila topovsko meso u drugoj fazi kvalifikac­ija, ali ni Makedonije, koja je bez prvenstva ostala u februaru.

Sve u svemu, ovo je veliki udarac za region, koji će ostaviti traga na pomenute selekcije, a od koga tek moraju da se oporave.

 ??  ?? košarkaši slovenije su pre dve godine postali evropski prvaci, ali neće učestvovat­i na mundobaske­tu u kini
košarkaši slovenije su pre dve godine postali evropski prvaci, ali neće učestvovat­i na mundobaske­tu u kini
 ??  ?? vasilije micić, koji nije mogao da igra protiv izraela, biće jak adut „orlova“na svetskom prvenstvu
vasilije micić, koji nije mogao da igra protiv izraela, biće jak adut „orlova“na svetskom prvenstvu
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia