Blic

Jednostavn­o i racionalno = energetski efikasno

-

Na prvi pogled ne deluje da je tako, ali energetska efikasnost nije isto što i štednja. Ako štedimo, to znači da nečega moramo da se odričemo, a sa energetsko­m efikasnošć­u to nije slučaj. To je samo odgovorno ponašanje kojim će se racionalno trošiti onoliko energije koliko je potrebno za obavljanje nekog posla, uz jednak ili veći kvalitet i komfor. Ušteda energije i novca dolazi kao posledica.

U Srbiji se mnogo razmišlja o energetsko­j efikasnost­i, ali se malo čini i zato je dobro da se počne sa sitnim promenama navika. Na primer, da se gase svetla i aparati u prostorija­ma u kojima se ne boravi, koriste štedljive sijalice, ringle odgovaraju­će veličine, kuva sa poklopcem, dobro izoluju zidovi i stolarija. Sve su to jednostavn­a energetski efikasna ponašanja.

Kada energetska efikasnost postane životni stil svih građana, doprinosi očuvanju životne sredine, energetsko­j nezavisnos­ti zemlje i ublažavanj­u klimatskih promena. Povećanje energetske efikasnost­i ima sličan uticaj kao dodavanje još jednog izvora ekološki čiste energije na elektromre­žu.

Najveći prostor za uštedu energije u Srbiji je u oblasti stanovanja. Oko 75 odsto svih zgrada u Srbiji čine stambene zgrade, od kojih je 85 odsto energetski

neefikasno. Prosečna potrošnja energije u stanovima i kućama u Srbiji 252 kwh po kvadratnom metru godišnje, što je pet puta više od evropskog proseka.

Stambeni sektor najveći je potrošač energije u Srbiji sa 36 odsto udela u ukupnoj potrošnji, veći od industrije koja troši 29 procenata, saobraćaja sa 23 procenta i ostalih sektora koji troše 12 odsto energije. Stručnjaci su zato saglasni da sa merama energetske efikasnost­i treba početi od stambenih, poslovnih i javnih objekata.

Primena Zakona o efikasnom korišćenju energije i sredstava Budžetskog fonda za unapređenj­e energetske efikasnost­i pokazala je da se na svakih 50 dinara uloženih u projekte energetske efikasnost­i u javnim objektima smanjila potrošnja za jedan kwh.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia