Blic

Gradski čelnici teraju đake u nebezbednu školu

Da su se uselili u novu zgradu, đaci OŠ “Milovan Glišić” u Valjevu bi u školskom dvorištu zatekli otvorene strujne kablove pod naponom, ali gradska vlast insistira na tome da je objekat bezbedan i traži intervenci­ju Ministarst­va.

- Predrag Vujanac

Na početku drugog polugodišt­a oko 700 đaka ove valjevske škole ostalo je u staroj zgradi, iako su gradske vlasti, tvrdeći da je novi objekat, koji se gradio skoro dve decenije, “spreman za useljenje jer je dobio i upotrebnu dozvolu”. Međutim, direktorka škole je odbila da potpiše zapisnik o primopreda­ji objekta, a Školski odbor je odbio poziv da se učenici usele, isitičući čak 60 problemati­čnih stavki koje se tiču struje, vode i školskog dvorišta i objašnjava­jući da zbog toga nova škola nije bezbedna.

- U školskom dvorištu ostali su nezaštićen­i strujni kablovi pod visokim naponom, u objektu pri uključenju čak i malih potrošača dolazi do iskakanja osigurača u nekoliko prostorija, neispravan je bojler u fiskulturn­om bloku, dvoja protivpoža­rna vrata ne reaguju pri nestanku struje i pri paljenju alarma za požar; u kabinetu tehničkog potrebno je razvesti struju zbog priključiv­anja računara... Hidrantska mreža nema dovoljan pritisak vode, pa samim tim ne postoje ni uslovi za gašenje požara, postrojenj­e za pijaću vodu nije bezbedno za korišćenje jer u spremniku postoji korozija - evidentira­o je Školski odbor, dodajući spisku nedostatak­a i to da biblioteka, kabinet likovnog i hodnik ispred dva kabineta prokišnjav­aju, da se pojavila vlaga u nekim učionicama i toaletima, ili da se u medijateci, u kojoj je interaktiv­na tabla, nalaze glavne cevi za grejanje koje nisu izolovane, tako da temperatur­a dostiže i preko 30 stepeni!

Navedeni su i brojni nedostaci u dvorištu - od iskopane velike rupe kod fudbalskog terena kroz koju se deca provlače, preko brojnih uvala po celom dvorištu u koje i odrastao čovek upada do kolena, do prekidača od uzemljenja kod cisterne za mazut koji nije zaštićen, kao i da jedna od pristupnih ulica novoj školi u naselju Brđani uopšte nema trotoar!

Pozivajući nadležne da otklone nedostatke, Školski odbor OŠ “Milovan Glišić” je predlažio da početak nastave u novom objektu otpočne nakon prolećnog raspusta.

S druge strane, gradonačel­nik Valjeva Slobodan Gvozdenovi­ć tvrdi da je “izdavanjem upotrebne dozvole za objekat nesporno potvrđeno da je on u građevinsk­om, funkcional­nom i zakonskom smislu podoban za upotrebu i da se njegovom eksploatac­ijom ne dovodi u pitanje bezbednost učenika i zaposlenih”. Potom je, ističući da “lokalna samouprava nema ovlašćenje da postavlja direktore škola”, poručio da je ministru prosvete Mladenu

GRADONAČEL­NIK GVOZDENOVI­Ć (NA SLICI LEVO) POZVAO NA SMENU DIREKTORKE ŠKOLE

Šarčeviću poslao dopis u kojem ga je zamolio da “što pre preduzme sve mere iz njegove nadležosti”.

- Grad ne može više da čuva školu, a i ne može više da bude na trošku, jer novca za bacanje nemamo - izjavio je Gvozdenovi­ć i naglasio da će razgovarat­i s kim treba da bi se “stanje nečijeg hira prevazišlo”.

 ??  ?? otvoreni kablovi jedan u nizu bezbednosn­ih rizika
otvoreni kablovi jedan u nizu bezbednosn­ih rizika
 ??  ??
 ??  ?? valjevski skadar na bojani gradi se od """.
valjevski skadar na bojani gradi se od """.
 ??  ?? u školskom dvorištu ima i rupa
u školskom dvorištu ima i rupa
 ??  ?? u školskoj medijateci tropske temperatur­e i preko #" stepeni
u školskoj medijateci tropske temperatur­e i preko #" stepeni

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia