Blic

Francuzi: Bez proširenja EU Vučić: Hvala na iskrenosti

Šok iz Francuske: ministarka za evropske poslove u francuskoj vladi jasno je stavila do znanja da “sadašnje stanje” Evropske unije ne omogućava proširenje članstva. Šta ćemo sad?

- Marko tašković

Pet dana nakon što je predsednik Evropske komisije Žan-klod Junker ponovio da zemlje Zapadnog Balkana treba da imaju stvarnu perspektiv­u članstva u EU jer u suprotnom postoji rizik od povratka u devedesete, francuska ministarka za evropske poslove dala je daleko manje optimistič­nu izjavu. Kako je rekla, Srbija ima evropsku perspektiv­u, ali sadašnje stanje

EU ne omogućava nova pridruživa­nja “u zadovoljav­ajućim uslovima”. Loazo je istakla da je neophodno reformisat­i EU i izvršiti reviziju njenog funkcionis­anja.

- Pošto smo mi vaši prijatelji, dužni smo da vam kažemo istinu: sadašnje stanje Evropske unije ne

STAV FRANCUSKE KAO ZEMLJE ČLANICE KOJA ODLUČUJE O PRIJEMU KANDIDATA IMA POSEBNU TEŽINU

“To je rezultat problema koji su u Uniji izazvale članice EU iz redova zemalja bivšeg socijalist­ičkog bloka“

ALEKSANDAR POPOV, CENTAR ZA REGIONALIZ­AM

“Jasno je da ne postoji namera o skorom proširenju EU na Zapadni Balkan. Priča o članstvu nije realna i zbog političkih izazova u EU“

STEFAN SURLIĆ, POLITIČKI ANALITIČAR

omogućava nova pridruživa­nja u zadovoljav­ajućim uslovima kako za samu EU, tako i za nove države koje bi joj se pridružile poručila je Loazo. Predsednik Aleksandar Vučić, sa kojim se Loazo juče sastala, nije izgledao iznenađen ovakvim stavom.

- Zahvalni smo na iskrenosti. Bolje da nam kažu istinu nego da nas obmanjuju - kratko je rekao Vučić. OČEKIVANO? Programski direktor Beogradsko­g fonda za političku izuzetnost Marko Savković ističe da izjave predstavni­ka Evropske komisije i zvaničnika zemalja članica EU imaju različitu težinu.

- Evropska komisija ne odlučuje o prijemu novih članova u EU, već može samo da utvrdi da li određena zemlja ispunjava uslove za ulazak. Odluku o proširenju donose samo zemlje članice. Izjava francuske ministarke je očekivana kada se ima u vidu da nje-

na zemlja već godinama ima rezerve prema proširenju EU - podvlači Savković, i dodaje da je za Francusku važnije pitanje da li EU može ove godine započeti pregovore sa Severnom Makedonijo­m koja je postala izgledniji kandidat za EU od Albanije sa kojom je vezivana.

Kako kaže, skeptičan stav Francuske ima veze i s unutrašnji­m prilikama u zemljama Balkana.

- Reforme se ne odvijaju dovoljno brzo. Recimo, Srbija ne napreduje dovoljno u oblasti vladavine prava, a ima i proteste. Zbog toga je vrlo nezahvalno govoriti da li će Srbija 2025. godine ući u Evropsku uniju. Mnogo važnije od datuma ulaska u EU je da Srbija pre toga obavi sve neophodne poslove objašnjava Savković.

KAMPANJA

Direktor Centra za regionaliz­am Aleksandar Popov izjavu francuske ministarke vidi u svetlu dva momenta.

- U toku je kampanja za izbore organa EU, a ne treba zaboraviti ni poruke francuskog predsednik­a Emanuela Makrona koji se od kada je ojačao kao lider zalaže da se obustave pregovori za proširenje dok se EU ne konsoliduj­e. To je rezultat problema koje su izazvale zemlje bivšeg socijalist­ičkog bloka koje su ušle u EU iako su bile nedovoljno spremne za to. Zbog toga je Makron predložio da se unutar EU države članice podele u dva koncentrič­na kruga prema važnosti - podvlači Popov.

REALNOST Najpesimis­tičnije mišljenje ima asistent na Fakultetu političkih nauka Stefan Surlić.

- Bez obzira na različite poruke koje stižu iz EU, jasno je da ne postoji namera o skorom proširenju na Zapadni Balkan. Priča o članstvu je nerealna i sa stanovišta političkih izazova unutar EU i iz perspektiv­e dosadašnje­g tempa otvaranja pregovarač­kih poglavlja. Junkerovu poruku trebalo bi razumeti kao pozitivnu ideju da jednog dana ceo Balkan postane deo EU, a stav francuske ministarke Loazo kao priliku da se suočimo sa realnošću. Mnoga pitanja bi trebalo da počnemo da rešavamo ne zbog uslovljeno­sti evropskih integracij­a, već zbog sopstvenih interesa - ističe Surlić.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? evropska unija nije spremna za proširenje pre sopstvene reforme, saopštila je ministarka loazo predsednik­u vučiću
evropska unija nije spremna za proširenje pre sopstvene reforme, saopštila je ministarka loazo predsednik­u vučiću

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia